Ovela toimitusjohtaja kätki dopingaineita vaatekomeroon – saaliin arvo yli 430 000 euroa

Tulli on paljastanut taitavasti tehdyn dopingaineiden kätkemisyrityksen. Saaliin arvo oli lähes puoli miljoonaa euroa. Suomen Tulli

Jari Pietiläinen

Tulli paljasti viime kesänä suunnitelmallisen ja ammattimaisen dopingaineiden maahantuonnin ja välitystoiminnan Pohjois-Savossa. Tullin esitutkinnan mukaan doping- ja lääkeaineita oli myyty Tor-verkossa toimivalla Silkkitie-nimisellä pimeällä kauppapaikalla.

Dopingaineet ja niiden valmistamisessa tarvittavat raaka-aineet oli tuotu Suomeen postilähetyksinä Kiinasta ja Saksasta, ja dopingaineita valmistettiin ja varastoitiin kerrostaloasunnossa Pohjois-Savossa.

Tullin esitutkinnan mukaan epäillyt lähettivät valmiit dopingaineet asiakkailleen postilähetyksinä, ja maksut suoritettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla. Tullin ensimmäinen esitutkinta tapauksessa ajoittui syksylle 2016 ja keväälle 2017, ja epäiltynä oli kolme henkilöä.

Tullin esitutkinnan päätyttyä keväällä 2017 pääepäiltynä ollut henkilö jatkoi rikollista toimintaansa Tor-verkossa. Tulli pääsi omien esitutkintamenetelmiensä avulla epäillyn jäljille.

Pääepäilty oli luonut uudet käyttäjätunnukset Tor-verkon kauppapaikoille ja jatkanut laajamittaista dopingaineiden välitystoimintaansa lähes heti vapauduttuaan maaliskuun 2017 lopussa Tullin esitutkinnan aikaisesta tutkintavankeudesta.

Henkilö, jota nyt epäillään jatketusta törkeästä dopingrikoksesta, toimii pohjoissavolaisen isännöintitoimiston toimitusjohtajana ja on käyttänyt asemaansa väärin muun muassa tilaamalla dopingaineita isännöimiensä taloyhtiöiden tyhjinä oleviin asuntoihin.

Tulli paljasti pääepäillyn kerrostaloasunnon vaatehuoneen seinärakenteista dopingaineiden kätkön, johon oli piilotettu huomattavia määriä doping- ja lääkeaineita sekä dopingaineiden valmistuksessa tarvittavia lähtöaineita ja tarvikkeita, kuten esimerkiksi tyhjiä dopingampulleja ja niihin liimattavia etikettejä.

Kätkötilassa oli lisäksi tietokone, jolla dopingainekauppaa oli käyty Tor-verkossa, sekä 5 400 euroa käteistä rahaa.

Kätkötila oli tehty taidokkaasti ja hyvin suunnitelmallisesti, mutta Tulli paljasti sen omien teknisten ja taktisten menetelmiensä avulla.

Tullin esitutkinnan mukaan elokuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana laittomille markkinoille on päätynyt vähintään 34 600 millilitraa nestemäistä dopingainetta ja 12 450 millilitraa nestemäistä lääkeainetta.

Lisäksi Tulli on esitutkinnan aikana takavarikoinut kahdelta epäillyltä etsinnöissä ja maahantuonnin yhteydessä yhteensä yli 22 000 millilitraa nestemäisiä dopingaineita ja yli 9 800 grammaa jauhemaista dopingainetta sekä yli 12 200 millilitraa nestemäisiä lääkeaineita.

Tullin esitutkinnan perusteella pääepäilty on myynyt edelleen ainakin 135 000 euron edestä eri doping- ja lääkeaineita. Dopingaineet ovat olleet pääasiassa anabolisia steroideja tai testosteroneja ja lääkeaineet muun muassa potenssi- ja laihdutuslääkkeitä sekä antiestrogeeneja, joita käytetään yhdessä testosteronien kanssa.

Tullin takavarikoimista, edelleen myytäviksi tarkoitetuista dopingaineista olisi saanut yli kuusi tuhatta väärinkäyttöjaksoa. Kuudesta tuhannesta käyttöjaksosta olisi riittänyt dopingaineita yhden henkilön väärinkäyttöön yli 2 000 vuoden ajaksi.

Tullin esitutkinnan mukaan myytyjen ja esitutkinnan aikana takavarikoitujen doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on kaiken kaikkiaan yli 430 000 euroa. Tulli on takavarikoinut tapaukseen liittyvien kahden esitutkinnan aikana pääepäillyn pankkitileiltä ja kotietsintöjen yhteydessä yli 75 000 euroa.

Vakuustakavarikkoon pääepäillyn omaisuutta on asetettu 42 000 euroa sekä bitcoin-tileiltä 12,48 bitcoinia virtuaalivaluuttaa, mikä on tämänhetkisen kurssin mukaan yli 135 000 euroa.

Tullin esitutkinta jatketussa törkeässä dopingrikoksessa on valmistunut, ja asia siirtyy Itä-Suomen syyttäjänvirastoon syyteharkintaan. Rikoksesta pääepäiltynä oleva pohjoissavolainen toimitusjohtaja on edelleen vangittuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää