Alkoholilaki vapautui kaksi viikkoa sitten – Turkulaiset kaupat: Näin muutos on vaikuttanut asiakkaiden käyttäytymiseen

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen kertoo, että asiakkaat ovat siirtyneet vahvempaan lonkeroon. Alkoholijuomien myyntimäärät eivät ole hänen mukaansa kasvaneet. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen ei ole havainnut, että alkoholijuomien myyntimäärät olisivat kasvaneet.

– Ei ole mitään havaittavaa kasvua. Lonkeroiden osalla on mennyt niin, että asiakkaat ovat siirtyneet vahvempaan lonkeroon. Käymisteitse valmistetun miedomman lonkeron myynti on laskenut ja siinä on myynnissä ollut selvää siirtymää. Oluissa keskiolut on pysynyt edelleen selvästi suosituimpana.

Vuodenvaihteen jälkeen Länsikeskuksen valikoimiin tulivat vahvemmat lonkerot ja siiderit sekä nelosoluet. Vahvempien juomien valikoima ei ole vielä laaja, mutta se tulee laajenemaan seuraavan kahden kuukauden kuluessa.

– 30–40 tuotetta on saatu lisää. Kun pienpanimoiden tuotteet ja ulkomaiset tuontituotteet tulevat, valikoima laajenee.

Turun osuuskaupan markettien juomavalikoimat on uudistettu, mutta alkoholijuomien osuus kokonaisvalikoimissa ei ole kasvanut. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen vaikuttaa eniten siihen, millaisiksi valikoimat muodostuvat tulevaisuudessa.

– Tuoteryhmän kokonaismyynnin nousu on ollut vain noin kaksi prosenttia. Tästä uusien tuotteiden osuus on ollut suhteessa hieman suurempi, Turun osuuskaupan market-toimialajohtaja Mikko Rauhanen kertoo.

Lidl on laajentanut alkoholijuomien valikoimaansa heti lakimuutoksen voimaan tultua.

– Meillä on tällä hetkellä vahvemmista alkoholijuomista myynnissä Hartwallin lonkeroita, Olvin A-olutta, Laitilan Kukon vahvaa pilssiä sekä muutamia uusia juomasekoituksia, Turun myymälöistä vastaava myymäläpäällikkö Janne Suikki kertoo.

Jatkossa Lidlin valikoimiin on tulossa portaittain muun muassa kotimaisten pienpanimoiden tuotteita ja saksalaisia laatutuotteita.

Lidlillä ei ole tehty huomiota, että alkoholin myyntimäärissä olisi ollut selvää kasvua vuodenvaihteen jälkeen. Suikin mukaan tammikuussa alkoholituotteiden kysyntä on usein melko rauhallista ja uusien juomien menekki on ollut odotusten mukaista.

Näin alkoholilaki muuttui

Alkoholilain uudistus astui voimaan 1. tammikuuta 2018. Jatkossa ruokakaupat saavat myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Aiemmin raja oli 4,7 prosenttia. Muutos koskee myös kioskeja ja huoltamoita.

Alkoholiverotusta kiristettiin vuodenvaihteessa. Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan korotus nostaa alkoholijuomien vähittäismyyntihintoja ensi vuonna keskimäärin noin viisi prosenttia. Veronkorotus koskee kaikkia alkoholijuomia, mutta painottuu lievästi muihin kuin väkeviin juomiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää