Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä useammalla suuria vakuudettomia kulutusluottoja – velkoja keskimäärin jopa 29 000 euroa

Velallisten neuvontapuhelimeen, Velkalinjaan, soittaneiden velkamäärät ovat lisääntyneet tasaisesti viime vuosina.

Vuonna 2017 Velkalinjaan soittaneilla oli vakuudettomia velkoja keskimäärin lähes 29 000 euroa. Vielä viisi vuotta aikaisemmin soittajien velat olivat yli neljänneksen eli keskimäärin 6 200 euroa pienemmät.

Velkalinjalla näkyi myös viime vuonna käänne, että aiempaa useammilla soittajilla velat olivat päätyneet perintään ja ulosottoon. Sama ilmiö on näkynyt myös Takuusäätiön chat-neuvonnassa.

Monet velalliset ajautuivat viitisen vuotta sitten maksuvaikeuksiin lukuisten pikavippien vuoksi. Velkalinjalla kohdattiin viime vuonna lähes 200 soittajaa, joiden velat olivat yli 70 000 euroa. Heistä joka toisen velkamäärä ylitti 100 000 euroa. Vain pienellä osalla oli yrittäjyydestä aiheutuneita velkoja.

Velkakierteiden taustalla oli työttömyyttä, pätkätyötä, tulojen vaihtelua, eroja ja sairastelua. Lisäksi oli kirjava joukko erilaisia haastavia elämäntilanteita tai ikäviä tapahtumia kuten hyväksikäyttöä tai huijatuksi tulemista, toisen auttamista, homeasuntoja, epäonnistuneita remontti- tai rakennusprojekteja tai perheongelmia.

–Näissä elämäntilanteissa ihmisten huomio on arjesta selviytymisessä. Raha ei ole ongelma niin kauan kuin saa luottoa. Pahaan velkakierteeseen voi ajautua myös tajuamattaan, sanoo Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila

Takuusäätiön Velkalinjalla ja chatissa neuvottiin viime vuonna yhteensä 6 100 ihmistä.

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tukee kotitalouksien taloudenhallintaa. Säätiö tarjoaa neuvontaa, taloudenhallintavälineitä sekä lainaa sekä auttaa velkakierteiden katkaisemisessa. Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.