Pienet asunnot viedään Turussa käsistä

Bo Lkv:n Ismo Aaltonen ja Johanna Hansen L-tehtaan loft-kaksiossa. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Asuntokauppa käy Turussa vilkkaana. Etenkin pienet asunnot käyvät kaupaksi.

– Sijoittajat hakevat yksiöitä, ja ne myydään heti nopeasti. Helsingistäkin ollaan valtavan kiinnostuneita Turun asunnoista. Sijoittajien lisäksi liikkeellä on paluumuuttajia. Nuoret parit taas ostavat kaksioita ja kolmioita, joissa neliöhintakin on järkevämpi, kiinteistönvälittäjä Johanna Hansen Turun Bo Lkv:ltä arvioi.

Samanlaisia kokemuksia on Kiinteistömaailma Turun Brahenkadun myymälän toimitusjohtaja Janne Salmisella

– Pienet sijoitusasunnot menevät, olivat ne uusia tai vanhoja. Niistä on ihan pulaa. Myös hyväkuntoiset perhasunnot liikkuvat hyvin. Niissä ei edes sijainti ole niin olennainen, kun ostajat tekevät ratkaisuja.

Keskustan ja sen lähialueiden vetovoima on pysynyt Turussa vahvana. Kun vielä 1990-luvulla lapsiperheet muuttivat suurkaupungeista ympäristökuntiin, on tilanne nyt eri. Omalle ajankäytölle pannaan enemmän painoa.

– Halutaan helpompaa asumista ja palveluiden lähelle, myyntineuvottelija Ismo Aaltonen Bo Lkvl:tä vahvistaa.

Esimerkiksi Itäisessä keskustassa kysyntää on huomattavasti tarjontaa enemmän. Myös keskustan lähellä olevat puutalot ovat edelleen haluttuja. Välittäjien mukaan Portsan ja Martin puutalot menevät nopeasti, ja erotuksena muihin asuntotyyppeihin ne kiinnostavat myös huonompikuntoisena. Muuten trendinä on se, että asumiselta kaivataan vaivattomuutta.

Rakentamisinto on laskenut, eikä pihanhoitokaan valtaosaa houkuttele.

– Entistä vähemmän ollaan valmiita remontoimaan. Rivitalot olisivat haluttuja, mutta niissä tarjontaa on niukasti, Janne Salminen toteaa.

Yhden tason perherivitalojen kysynnän vahvistavat muutkin välittäjät. Ne kelpaavat vaikka vähän kauempaakin.

– Niitä on jopa pulaa. Nuoret perheet haluaa mieluummin rivitaloon kuin omakotitaloon, Johanna Hansen tiivistää.

Asumistrendinä tuntuu olevan myös, että isompaa tilaa kaivataan.

Ismo Aaltonen kertoo, että heillä oli hiljan rivitalokohde, mistä ensin kaupaksi menivät kaikkein isoimmat asunnot. Tilaa kaivataan, vaikka muutettaisiin kaksinkin. Vierashuone kyläilijöille on monen vaatimus.

Yleisesti asuntokauppaa luonnehtii välittäjien mukaan myös se, että ostajat ovat tänä päivänä varsin valveutuneita.

Kun asunnoista on paljon tietoa saatavilla, sitä myös seurataan.

Hintakehitystä valvotaan tarkasti.

– Myyntihintoja seurataan ja tarkkaan kysytään, miksi hinta on tämä. Valveutunutta ostajaa on liikkeellä, ja meidän täytyy osata argumentoida ja tietää myös asuntoja ympäröivistä alueista, Johanna Hansen tiivistää.

– Ostajat katsovat, onko asunnoissa isot remontit tehty, ja mitä enemmän tiedetään taloyhtiöstä sen parempi. Nykyisin mietitään enemmän myös sitä, milloin on hyvä hetki myydä asunto ja jälleenmyyntiarvoa lasketaan jo asuntoa ostaessa, Ismo Aaltonen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää