Sota-ajan legendaarinen valonheitin herää henkiin huomenna – Valoa tykitetään Helsingissä 7 kilometrin korkeuteen

No nyt on tehoa! Valonheittimen valokeila ulottuu jopa seitsemän kilometrin korkeuteen. Laitetta testattiin perjantaina. Lukijan kuva

Jari Pietiläinen

Huomenna loppiaisena käynnistyvä LUX Helsinki -valofestivaali saayllätysvieraan – tuo vierassaapui tänään iltapäivällä Helsingin Senaatintorille, josta se siirretään asemapaikkaansa. Kyse on Bryggeri Helsingin tavasta vastata LUX Helsingin yrityshaasteeseen.

Tämä seitsemään kilometriin yltävä taivasvalonheitin toimi sodan aikana osana Helsingin ilmapuolustusta, joka esti Suomen pääkaupungin täystuhon.

Samaisia valonheittimiä käytettiin myös juhlavalaistuksen aikaansaamiseksi itsenäisen Suomen täyttäessä 50 vuotta 6. joulukuuta 1967.

Taivasvalonheitin viritetään käyttöön LUX Helsingin käynnistyessä huomenna lauantaina kello 17. Tarvittava lupa hankkeelle on saatu lähilennonjohdolta.

Sota-ajasta poiketen valokeila ei tällä kertaa seuraa mitään "objektia" taivaalla, vaan pysyy kiilana ja maamerkkinä paikallaan.

Laitetta pääsee katsomaan lähempää osoitteessa Sofiankatu 2. Toinen käynti keskustakorttelin sisäpihaan käy Unioninkadun puolelta.

Valonheittimen tuottaa paikalle Bryggeri Helsinki ja se on lainassa Hanssin-Jukan perinneyhdistykseltä. Valoteoksen nimi on ”Järjen Valo”.

Lux Helsingin jälkeen valonheitin siirretään Kauppakeskus Tuulosen läheisyyteen Hämeenlinnaan, jossa on näytteillä myös vuonna 1935 valmistunut DC-2-lentokone Hanssin-Jukka sekä entiset hävittäjät MIG 21, Draken ja kaksitasoinen Focke Wulff Stieglitz -harjoituskone.

– Bryggeri Helsinki haluaa kiittää eduskuntaa vihdoinkin voimaan saatetusta uudesta alkoholilaista. Valo näkyy toivottavasti aina Arkadianmäelle, hallituksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen toivoo, että sama valo paistaisi myös verohallintoon, joka on jo vesittämässä uuden alkoholilain tarkoitusta sekä hankaloittamassa pienpanimoiden toimintaa ja jälkiverottamalla jopa kaatamassa niitä – myös Bryggeri Helsinkiä.

Ongelma liittyy itsenäisen pienpanimon määritelmään eli saavatko ne tehdä yhteistyötä.

Lux Helsinki 6.–10. tammikuuta kello 17–22.

LUE MYÖS:

Lux Helsingin tuottaja: "Instagram on saattanut vaikuttaa suosioomme"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää