Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset ottavat lainoja kiihtyvällä tahdilla – Suomen Pankki: Kulutusluottojen määrä kasvussa

Uusien asuntolainojen keskikorko jäi alle prosenttiin.

Suomessa myönnettyjen kulutusluottojen kasvu kiihtyi marraskuussa 5,7 prosenttia, kertoo Suomen Pankki.

Kasvutahdissa on tapahtunut selvää kiihtymistä vuoden takaiseen ja eniten kasvoivat vakuudettomat kulutusluotot. Ne kasvoivat 10,9 prosenttia, vakuudellisten kulutusluottojen kasvun ollessa 4,7 prosenttia.

Kokonaisuudessaan kotitalouksille myönnettyjen kulutusluottojen kanta oli marraskuussa 15,2 miljardia euroa.

Suomessa toimivien luottolaitosten kulutusluottokanta kattaa suomalaisten kotitalouksien kulutusluotoista noin 80 prosenttia. Pieni osa kulutusluotoista otetaan toisilta kotitalouksilta vertaislainauksena.

Lisäksi kulutusluottoja myöntävät muut rahoituslaitokset ja ulkomaiset rajan yli lainaavat luottolaitokset, joiden luottomäärät ovat myös kasvaneet reippaasti. Kotitalouksien yhteenlaskettu kulutusluottokanta on jo arviolta lähes 19 mrd. euroa.

Suomen Pankki kertoo myös, että kotitaloudet nostivat marraskuussa uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,97 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,95 prosenttia.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun lopussa 96,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 prosenttia.

Uusia yrityslainoja nostettiin marraskuussa 2,0 miljardin euron edestä.

Talletuksista Suomen Pankki kertoo, että kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli marraskuun lopussa 85,9 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,15 prosenttia.