Kansanedustaja syyttää ministeriötä vedätyksestä ruoka-avulla: "STM esittää haamulukuja"

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) on turhautunut sosiaali- ja terveysministeriön tapaan viestittää, että se tarjoaisi ruoka-apuyhdistyksille rahallista tukea, vaikka näin ei ole. - Euroakaan emme ole saaneet lukuun ottamatta näitä miljoonan joululahjarahoja, jotka jaettiin 2016 ja 2017, Laukkanen sanoo. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) ihmettelee, miksi sosiaali- ja terveysministeriö väittää, että sillä olisi miljoonia jaettavana rahaa leipäjakelun järjestäjille.

–Minä soitin sinne ja kysyin, mistä näitä rahoja voi hakea. Eivät he voineet sanoa muuta kuin että mitään sellaista rahaa ei ole, Laukkanen täräyttää.

Ruoka-apua tarjoavissa järjestöissä syntyi joulun alla kohu, kun eduskunta ei kahden viime vuoden tapaan myöntänytkään rahaa leipäjakeluille. Järjestöt ovat aiemmin saaneet sekä vuodeksi 2016 että 2017 miljoona euroa niin sanottuja budjetin joululahjarahoja.

Laukkanen tyrmistyi hallituspuolueiden äänin päätetystä avun epäämisestä vuodelle 2018. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) puuttui ruoka-apukeskusteluun tiedottamalla, että "hyvinvointivaltion rakentamisen keskeisenä ajatuksena ja saavutuksena on jo vuosikymmenien ajan ollut päästä eroon köyhäinavusta", jollaiseksi se leipäjonot nimesi.

STM muistutti, että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) hallinnoimilla avustuksilla rahoitetaan ensi vuonnakin 342 miljoonalla eurolla järjestöjä, jotka muun muassa ehkäisevät syrjäytymistä.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö kanavoi EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelman kautta ruoka-apuun vuosittain noin 3,5 miljoonaa eruoa.

Laukkasen mukaan näistä eikä muistakaan valtion varoista tule euroakaan rahana ruoka-apua antaville järjestöille. Rahaa tarvittaisiin kipeästi esimerkiksi kuljetusten järjestämiseen.

–STEA:n raha on tarkoitettu tietyntyyppisille järjestöille kuten mielenterveysseuroille ja vammaisjärjestöille. Avun säännöissä leipäjakelut on nimenomaan poissuljettu, hän tähdentää.

EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelmalla rahoitetaan ruokakassien sisältöjen hankinta. Näitä kasseja osa järjestöistä jakaa.

–Sekin vain on kovin byrokraattista. Moni ruoka-apu on lopettanut EU-kassien jakamisen sen vuoksi. Meilläkin Espoon Hyvässä Arjessa kävi kaksi EU-tarkastajaa arvioimassa varastotilat ja käymässä läpi saajien kuittaukset.

Laukkanen toivoo, että tulevaisuudessa STM:llä olisi talousarviossaan yhdestä kahteen miljoonan euron määräraha ruoka-apua jakavien tahojen tukemiseen.

–Silloin tuki ei olisi joululahjarahojen varassa.

Ruuan jakelun mahdollistavat hävikkiruokaa lahjoittavat yritykset ja sitä jakavat vapaaehtoiset. Kunnat ja seurakunnat ovat tukeneet esimerkiksi antamalla tiloja. Avustusyhdistykset ovat voineet hyödyntää työllistämistukea henkilökunnan palkkaamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää