Näitä asioita turkulaiset toivovat vuodelta 2018

TULEVAISUUS Ihmisten mielissä pyörivät Föli, toriparkki, katujen kunnossapito, roskat, turvallisuus, tapahtumat, nuotiopaikat ja Turun F1-kisat.

Päivi Kokkonen työskentelee Kauppakeskus Myllyn Volt-liikkeessä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turkulainen kysyi turkulaisilta, mitä odotuksia ja toiveita heillä on vuodelle 2018. Ihmiset nostivat Facebookin Tämmöttis Turus enne ja ny -ryhmässä esiin yllättävän suurella ponnella paikalliset joukkoliikenneasiat. Ne koskivat sekä Föliä että raitiotiehanketta.

– Älkää vaikeuttako muuta liikennettä raitsikoilla, Matti Vainikainen pyytää kauniisti.

– Toivoisin, että viimeinkin laitettaisiin stoppi utopistiselle ja kalliille ratikkahankkeelle, jonka suunnitteluihin, konsultointeihin ja kokousteluihin on jo nyt palanut veronmaksajien rahoja miljoonien edestä ja alettaisiin tosissaan kehittämään meidän olemassa olevaa kumipyörille perustuvaa joukkoliikennettä ja siihen liittyvää infraa, Reijo Helttula kommentoi.

Esa Kaila taas on vastakkaista mieltä.

– Toivon pikaraitsikan etenemistä Turun joukkoliikenneratkaisussa, jotta saadaan kumipyöräliikenteen saastuttamista ja katuinfran kalliiksi käyvää kulumista vähenemään.

Minna Salminen toivoo Fölin menestyksekkään vesibussiyhteyden jatkuvan myös vuonna 2018 ja niinhän tapahtuukin. Leena Maisala haluaa Fölikortin kelpoisuuden ulottuvan Auraan ja Pia Jalo Paraisille saakka.

Katri Peltola näkee tarpeellisena rollaattorien saamisen maksutta linja-autoihin. Sitäkin Föli kokeilee ensi vuoden puolella.

– Toinen toiveeni on, että kuljettajat eivät käyttäisi kännykkää ajon aikana. Voisivat hymyillä ja tervehtiä useammin. Heissäkin on iloisia kavereita, Peltola jatkaa.

Laila Silvastia harmittaa kaupungin epäsiisteys. Hän haluaa roskat pois lähiöiden teiden ja katujen varsilta ja lasten kulkureiteiltä.

– Kyllä niitä kerääjiä ja roskapönttöjen tyhjentäjiä liikkuu, mutta eivät näe edes roskakasoja roskiksien vieressä.

Heli Saari-Uusimäki ja Marja-Leena Rönn-Salmela näkisivät Puutorin mielellään vilkkaampana tapahtumapaikkana. Samaan hengenvetoon Saari-Uusimäki kaipaa lisää poliisin näkyvyyttä Turun keskustaan.

Toni Nipalaa ärsyttää Turun katujen talvikunnossapito. Sen hän haluaa kuntoon ensi vuonna.

– Siitä maksetaan veroina. Toivon myös varsinkin pimeinä aikoina suojateiden kohdille lisää valaistusta.

Pinja-Mari Forsman haluaa Turkuun enemmän aktiviteetteja ja tapahtumia lapsille sekä nuorille. Minna Salmisen idea on, että Turun keskustassa voisi olla juhannuksena tapahtumia.

– Kaikki eivät lähde sitä maalle viettämään, hän muistuttaa.

– Itse toivoisin tietoa paikoista, missä on nuotiomahdollisuus, kuten Vaarniemenkallio, Tommi Backholm sanoo.

Jarno Linerin ja Arto Jarimon ajatukset pyörivät erilaisissa urheilukisoissa ja huumorissakin.

– Turkuun kannattaa houkutella F1-kisat. Siten saataisiin toriparkille joku järkiperuste: maailman ensimmäinen maanalainen F1-varikko, Lineri toteaa.

– Turkuun voisi järjestää autourheilutapahtuman. Kartingkilpailut, croskartkisan tai rallisprintin. Yleisösuosio olisi taattu, Jarimo pohtii.

Tärppejä vuoteen 2018

Turun raitsikkakeskustelun soppa väljähti vuonna 2017. Nytkähtääkö hanke johonkin suuntaan ensi vuonna?

Missä vaiheessa kuokka iskeytyy Kauppatorin nupukiveen?

Turun ratapihan suurhanke ottanee askeleen eteenpäin, koska ensimmäinen kumppanuussopimus on solmittu.

Ikuispuheenaihe on korkea rakentaminen. Ideoita on lukuisia, Mikä niistä toteutuu? Tuleeko Hämähäkkitontille elämyskeskustorni?

Kaupunkipyörät otetaan käyttöön Turussa vappuna. Siinäkö seuraava superhitti?

Voittaako TPS jääkiekon Suomen mestaruuden 8 vuoden tauon jälkeen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää