Hyönteisherkku tuli kauppoihin: Maistuisiko turkulainen suklaasirkka?

RUOKA Turkulaisyrityksen suklaasirkat totuttavat suomalaisia hyönteisruokien maailmaan.

Entiksen Iida Hokkanen esittelee suklaasirkkoja. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Suklaasirkkaa joulupöydässä? Kaikki eivät välttämättä innostuisi ajatuksesta, että vihreät kuulat ja joulutortut olisivat vaihtuneet hyönteisiin. Entis-yrityksen markkinoinnista vastaavan Iida Hokkasen joulupöydässä sirkkoja maisteltiin, ja siihen on myös syy. Suklaasirkat ovat hänen edustamansa turkulaisyrityksen tuote.

– Tämä on meille porttituote, millä totutetaan kuluttajia ajatukseen. Suomalaisia kotisirkkoja karkkina. Pääsee kokeilemaan helposti, eikä tarvitse ryhtyä valmistamaan ruokaa, Hokkanen kehuu.

Mutta miten ihmeessä turkulaisyritys päätyi sirkkabisnekseen? Hokkasen mukaan kaikki tapahtui varsin nopeasti. Viisi korkeakouluopiskelijaa osallistui start up -kurssille. Entiksen toimitusjohtaja Antti Nuutinen oli maistellut sirkkoja Ranskassa. Myös Iida oli kuullut sirkkaruoasta. Vasta kurssilla samanmieliset ihmiset kohtasivat. Entis muuttui ideasta osakeyhtiöksi kesäkuussa. Ensimmäisellä sirkkapussilla porukka voitti Suomen parhaan korkeakoulu start-upin palkinnon. Sen jälkeen on pitänyt kiirettä.

– Töitä on painettu kuin hullut, mutta hauskaa on ollut. Syyskuussa tuli tieto, että sirkat hyväksytään elintarvikkeeksi. Luulimme, että meillä olisi pidempi aika kehitellä tuotetta. Kiire tuli, mutta siitä selvittiin. Kolmessa kuukaudessa tuote tuli kauppoihin, Hokkanen kertoo.

Lupaprosessit ja tuotannon käynnistäminen ottivat aikansa, mutta sinällään itse sirkkakarkkien valmistaminen on yksinkertaista. Sirkat saadaan kasvattamolta Pohjanmaalta. Sirkat kuivataan, ja kuivattu sirkka saa suklaapeitteen. Valmistuksesta vastaa Entiksen kumppani Kultasuklaa Iittalassa.

Moni tietysti ihmettelee, miksi Suomessa pitäisi syödä hyönteisiä. Hokkasen mukaan syitä on useita. Suklaasirkan tarkoitus on vasta totuttaa suomalaisia kuluttajia ajatukseen hyönteisten syömisestä. Sirkkatuotteiden päämäärä on tarjota vaihtoehto lihalle. Niissä on paljon proteiinia ja kuitua. Lisäksi valmistus ei kuormita ympäristöä lihatuotantoon verrattuna.

Sirkkatuotteiden ympärillä riittää ainakin nyt pöhinää. Myös sirkkaleivät ja sirkkapatukat ovat tulleet markkinoille. Entiksessä ollaan tyytyväisiä alkuhypeen. Suklaasirkat tulivat joulun alla Prismoihin ja joihinkin K-Marketeihin. Aika moni myy tällä hetkellä eioota.

– Alkuun luulimme, että nämä kiinnostavat nuoria, mutta jopa yli 80-vuotiaat ovat olleet innoissaan. Toivomme tietysti, että tämä on pysyvä ilmiö. Muutamia uusia sirkkatuotteita meillä on jo kehitteillä, Hokkanen kertoo.

Miltä sirkat oikein maistuvat? Lue Turkulaisen makutestin tulos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää