Hyönteisherkku tuli kauppoihin: Maistuisiko turkulainen suklaasirkka?

RUOKA Turkulaisyrityksen suklaasirkat totuttavat suomalaisia hyönteisruokien maailmaan.

Suklaasirkkaa joulupöydässä? Kaikki eivät välttämättä innostuisi ajatuksesta, että vihreät kuulat ja joulutortut olisivat vaihtuneet hyönteisiin. Entis-yrityksen markkinoinnista vastaavan Iida Hokkasen joulupöydässä sirkkoja maisteltiin, ja siihen on myös syy. Suklaasirkat ovat hänen edustamansa turkulaisyrityksen tuote.

– Tämä on meille porttituote, millä totutetaan kuluttajia ajatukseen. Suomalaisia kotisirkkoja karkkina. Pääsee kokeilemaan helposti, eikä tarvitse ryhtyä valmistamaan ruokaa, Hokkanen kehuu.

Mutta miten ihmeessä turkulaisyritys päätyi sirkkabisnekseen? Hokkasen mukaan kaikki tapahtui varsin nopeasti. Viisi korkeakouluopiskelijaa osallistui start up -kurssille. Entiksen toimitusjohtaja Antti Nuutinen oli maistellut sirkkoja Ranskassa. Myös Iida oli kuullut sirkkaruoasta. Vasta kurssilla samanmieliset ihmiset kohtasivat. Entis muuttui ideasta osakeyhtiöksi kesäkuussa. Ensimmäisellä sirkkapussilla porukka voitti Suomen parhaan korkeakoulu start-upin palkinnon. Sen jälkeen on pitänyt kiirettä.

– Töitä on painettu kuin hullut, mutta hauskaa on ollut. Syyskuussa tuli tieto, että sirkat hyväksytään elintarvikkeeksi. Luulimme, että meillä olisi pidempi aika kehitellä tuotetta. Kiire tuli, mutta siitä selvittiin. Kolmessa kuukaudessa tuote tuli kauppoihin, Hokkanen kertoo.

Lupaprosessit ja tuotannon käynnistäminen ottivat aikansa, mutta sinällään itse sirkkakarkkien valmistaminen on yksinkertaista. Sirkat saadaan kasvattamolta Pohjanmaalta. Sirkat kuivataan, ja kuivattu sirkka saa suklaapeitteen. Valmistuksesta vastaa Entiksen kumppani Kultasuklaa Iittalassa.

Moni tietysti ihmettelee, miksi Suomessa pitäisi syödä hyönteisiä. Hokkasen mukaan syitä on useita. Suklaasirkan tarkoitus on vasta totuttaa suomalaisia kuluttajia ajatukseen hyönteisten syömisestä. Sirkkatuotteiden päämäärä on tarjota vaihtoehto lihalle. Niissä on paljon proteiinia ja kuitua. Lisäksi valmistus ei kuormita ympäristöä lihatuotantoon verrattuna.

Sirkkatuotteiden ympärillä riittää ainakin nyt pöhinää. Myös sirkkaleivät ja sirkkapatukat ovat tulleet markkinoille. Entiksessä ollaan tyytyväisiä alkuhypeen. Suklaasirkat tulivat joulun alla Prismoihin ja joihinkin K-Marketeihin. Aika moni myy tällä hetkellä eioota.

– Alkuun luulimme, että nämä kiinnostavat nuoria, mutta jopa yli 80-vuotiaat ovat olleet innoissaan. Toivomme tietysti, että tämä on pysyvä ilmiö. Muutamia uusia sirkkatuotteita meillä on jo kehitteillä, Hokkanen kertoo.

Miltä sirkat oikein maistuvat? Lue Turkulaisen makutestin tulos

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut