TYÖ Planeettageologiksi opiskellut Matias Hyvärinen ei halua jäädä työttömäksi, vaikka omaa koulutusta vastaavaa työtä tuskin löytyy.
Tähtitieteilijäksi pätevöitynyt, filosofian maisteriksi ja planeettageologiksi aikoinaan opiskellut Matias Hyvärinen on työskennellyt pysäköinninvalvojana vuodesta 2011.
Sipoolainen perheenisä päätyi julkisuuteen selittelemään erikoista ammatinvalintaansa jo vuosia sitten. Selitys oli yksinkertainen: koska koulutusta vastaavaa työtä ei ollut tarjolla, oli tehtävä sitä työtä mitä sai.
Edelleen samoissa hommissa viihtyvä pysäköinninvalvoja Hyvärinen vakuuttaa olevansa tyytyväinen mies työssään, joka ei vastaa hänen koulutustaan millään tavalla.
– Minulle riitti muutamien kuukausien työttömyys. Haluan elää työlläni ja maksaa veroja, kantaa osaltani yhteiskuntavastuuta, Hyvärinen sanoo.
–Tykkään työstäni, koska se on itsenäistä.
Itselleni työ on välttämättömyys, joten motiivini on siinä.
Hyvärinen kertoo seuranneensa keskustelua työttömien aktiivimallista vain ylimalkaisesti. Mieleen on jäänyt lähinnä epäilys siitä, ollaanko työttömyysturvaa lopulta heikentämässä kovinkaan olennaisesti.Toisaalta hän suhtautuu myös epäilevästi siihen, onko pakkoaktivoinnista todellista hyötyä.
–Itselleni työ on välttämättömyys, joten motiivini on siinä. Mutta jos motiivia ei ole, tilanne on tietysti toinen, Hyvärinen miettii.
–Lisäksi on varmasti ihmisiä, jotka eivät ole saaneet työtä, vaikka ovat sitä hakeneet, hän puntaroi.
Suomessa on hyvin helppoa ylikouluttautua.
Aktivointimallin torppaamista ajavan kansalaisadressin yksi peruste on se, ettei työnhakija voi päättää, onko hänen kotiseudullaan urasuunnitelmia tukevia työllisyyspalveluja.
Aiheen tiimoilta käytävässä keskustelussa puntaroidaan usein myös sitä, pitäisikö työnhakijan ottaa vastaan työtä, joka ei vastaa hänen koulutustaan.Hyvärinen ei ole omalla kohdallaan pitänyt koulutustaan ja leipätyötään ristiriitaisena.
– Suomessa on hyvin helppoa ylikouluttautua, kunhan vain valitsee melkein minkä tahansa humanistisen alan ja lukee itsensä tohtoriksi, Hyvärinen naurahtaa.
–Toisaalta esimerkiksi tekniikan tohtorille on todennäköisesti koulutusta vastaavaa työtä tarjolla, mutta se saattaa edellyttää paikkakunnan vaihtamista.
Ammattitaitoni ei ole enää riittävä tähtitieteilijän työhön.
Omalta osaltaan Matias Hyvärinen on hiljalleen haudannut toiveet työstä tähtitieteen parissa. Hän seuraa alan kansainvälisiä julkaisuja ahkerasti, mutta ne eivät hänen mukaansa riitä ylläpitämään tarvittavaa ammattitaitoa.
–Fakta taitaa olla, että lähes vuosikymmenen jälkeen ammattitaitoni ei ole enää riittävä tähtitieteilijän työhön, Hyvärinen sanoo.
– Alan terävään kärkeen kuuluminen vaatisi jatkuvaa kanssakäymistä kollegojen kanssa kasvotusten.