Poliisi turvaa jälleen näyttävästi joulurauhan julistusta

Joulurauhan julistus on jatkunut Turussa aina 1300-luvulta asti. Turun kaupunki

Ville Mäkilä

Poliisi on varautunut joulurauhan julistukseen samalla tavalla kuin viime vuonna, eikä viime vuoteen verrattuna ole tapahtunut erityisiä muutoksia, komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoo.

Vuonna 2016 poliisilla oli erittäin järeät turvatoimet joulurauhan julistuksen turvallisuuden takaamiseksi. Ajoväylät oli tukittu puolustusvoimien ajoneuvoilla.

Poikkeuksellisen järeät turvatoimet johtuivat Berliinin joulumarkkinoilla 19. joulukuuta 2016 sattuneesta terroriteosta, jossa rekka-autolla ajettiin väkijoukkoon.

Tänä vuonna joulurauhan julistuksessa ei ole käytössä yhtä järeitä turvatoimia. Poliisi estää liikenteen tapahtumapaikalle myös tänä vuonna.

– Tänä vuonna paikalla ei ole puolustusvoimien kalustoa, vaikka liikenne tullaan samalla tavalla kyllä estämään, Luotonen sanoo.

Luotosen mukaan millään yksittäisellä tapahtumalla ei ole vaikutusta joulurauhan eikä muunkaan tapahtuman suunnitteluun. Poliisi hankkii tietoa monesta eri lähteestä ja niiden perusteella tehdään kokonaisharkinta, jonka perusteella ratkaistaan turvallisuustoimet.

Joulurauhan julistus on Luotosen mukaan perinteisesti sujunut rauhallisesti.

Vuosittain tapahtumaan on osallistunut tuhansia kävijöitä. Yleisön toivotaan pukeutuvan värikkäästi tilaisuuteen saapuessaan. Yle esittää tilaisuuden suorana lähetyksenä radiossa, televisiossa ja internetissä. Tapahtuma lähetetään myös ulkomailla asuville Ylen ulkomaanpalvelun avulla. Finnpanelin tilastojen mukaan ohjelma on kerännyt viime vuosina yli miljoona katsojaa.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä aina 1300-luvulta lähtien. Tavalla kehotetaan kansalaisia rauhoittumaan pyhien viettoon.

Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Vaikka joulurauhan julistuksessa uhkaillaan tavallista ankarammilla rangaistuksilla joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista, joulurauhalla ei ole ollut vuoden 1889 jälkeen mitään oikeudellista merkitystä.

Joulurauhan julistus

Suomen Turku julistaa joulurauhan Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12. Joulurauhan julistaa protokollapäällikkö Mika Akkanen

Ohjelma alkaa kello 11.30 Laivaston soittokunnan ja Mieskuoro Laulun Ystävien esityksillä. Soittokunnan ja kuoron esityksillä on säävaraus. Tilaisuudessa jaetaan yleisölle yhteisesti laulettavien laulujen sanoja. Suomen Punaisen Ristin Turun osasto jakaa sanat ja tarjoaa glögiä Porthanin patsaan luona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää