Poliisi on varautunut joulurauhan julistukseen samalla tavalla kuin viime vuonna, eikä viime vuoteen verrattuna ole tapahtunut erityisiä muutoksia, komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoo.
Vuonna 2016 poliisilla oli erittäin järeät turvatoimet joulurauhan julistuksen turvallisuuden takaamiseksi. Ajoväylät oli tukittu puolustusvoimien ajoneuvoilla.
Poikkeuksellisen järeät turvatoimet johtuivat Berliinin joulumarkkinoilla 19. joulukuuta 2016 sattuneesta terroriteosta, jossa rekka-autolla ajettiin väkijoukkoon.
Tänä vuonna joulurauhan julistuksessa ei ole käytössä yhtä järeitä turvatoimia. Poliisi estää liikenteen tapahtumapaikalle myös tänä vuonna.
– Tänä vuonna paikalla ei ole puolustusvoimien kalustoa, vaikka liikenne tullaan samalla tavalla kyllä estämään, Luotonen sanoo.
Luotosen mukaan millään yksittäisellä tapahtumalla ei ole vaikutusta joulurauhan eikä muunkaan tapahtuman suunnitteluun. Poliisi hankkii tietoa monesta eri lähteestä ja niiden perusteella tehdään kokonaisharkinta, jonka perusteella ratkaistaan turvallisuustoimet.
Joulurauhan julistus on Luotosen mukaan perinteisesti sujunut rauhallisesti.
Vuosittain tapahtumaan on osallistunut tuhansia kävijöitä. Yleisön toivotaan pukeutuvan värikkäästi tilaisuuteen saapuessaan. Yle esittää tilaisuuden suorana lähetyksenä radiossa, televisiossa ja internetissä. Tapahtuma lähetetään myös ulkomailla asuville Ylen ulkomaanpalvelun avulla. Finnpanelin tilastojen mukaan ohjelma on kerännyt viime vuosina yli miljoona katsojaa.
Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä aina 1300-luvulta lähtien. Tavalla kehotetaan kansalaisia rauhoittumaan pyhien viettoon.
Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.
Vaikka joulurauhan julistuksessa uhkaillaan tavallista ankarammilla rangaistuksilla joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista, joulurauhalla ei ole ollut vuoden 1889 jälkeen mitään oikeudellista merkitystä.