Mielipide: Turun kaupungin tulee laajentaa perusterveydenhuolto paperittomille

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Tärkeä edistysaskel tapahtui Helsingissä, kun pääkaupungin valtuusto hyväksyi marraskuun lopussa välttämättömien sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisen paperittomille henkilöille.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Helsingissä paperittomilla ihmisillä on jatkossa mahdollisuus hakea perusterveydenhuollossa hoitoa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pitkäaikaissairauksiin eikä heidän tarvitse odottaa päivystykseen joutumista. Paperittomilla ihmisillä on tämän päätöksen seurauksena oikeus muun muassa rokotuksiin, mielenterveys- ja hammashoitopalveluihin.

Kyseessä eivät siis ole vain paperittomien ihmisten edut vaan kansanterveys kokonaisuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on esimerkiksi suositellut, että kaikkien Suomessa oleskelevien rokotuksista pitäisi huolehtia tartuntariskien välttämiseksi.

Turun pitäisi ehdottomasti seurata Helsingin esimerkkiä. Nyt Turussa asuvilla paperittomilla henkilöillä ei ole oikeutta hoitoon kuin akuuttitilanteissa. Jokapäiväiseen terveyteen kuuluvia tarpeita, kuten pitkäaikais- ja mielenterveyssairauksien hoitoa, rokotuksia tai hammashoitoa ei hoideta kaupungin palveluissa.

Onneksi on vapaaehtoisverkostoja kuten Global Clinic, ns. paperittomien klinikka, joka tarjoaa omilla resursseillaan moniammatillisia terveyspalveluja paperittomille ihmisille. Global Clinicin turkulaiset vapaaehtoiset huomauttavat, että Turussa ei ole yömajoitusta paperittomille muualla kuin päihdeyksiköissä, mikä luonnollisesti aiheuttaa vakavia ongelmia.

Toisaalta, vaikka Global Clinic tarjoaa arvokasta palvelua paperittomille, järjestön resurssit ovat rajoitettuja. Klinikalla ei ole esimerkiksi mahdollisuutta antaa hammashoitoa, mihin tarvitaan parannusta pikaisesti. Näiden vapaaehtoisten ammattilaisten mielestä paperittomien terveydenhuoltoa on laajennettava Turussa samalla tavalla kuin Helsingissä.

Yhteiskunnan edistyksellisyyttä voidaan arvioida tavasta, jolla se kohtaa haavoittuvimmissa tilanteissa olevat ihmiset. Helsingin valtuuston toimenpide on konkreettinen tapa edistää suomalaisen yhteiskunnan edistyksellisyyttä.

Helsinki on näyttänyt mallin, ja nyt on korkea aika seurata sitä muualla Suomessa. Onko Turun valtuustossa ketään, joka rohkeasti uskaltaa esittää samanlaista aloitetta ja näin edistää paitsi paperittomien ihmisten oikeuksia myös yleistä kansanterveyttä?

Tiago Silva puheenjohtaja Suomen kommunistisen puolueen Turun piirijärjestö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää