Mielipide: Turun kaupungin tulee laajentaa perusterveydenhuolto paperittomille

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Tärkeä edistysaskel tapahtui Helsingissä, kun pääkaupungin valtuusto hyväksyi marraskuun lopussa välttämättömien sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisen paperittomille henkilöille.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Helsingissä paperittomilla ihmisillä on jatkossa mahdollisuus hakea perusterveydenhuollossa hoitoa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pitkäaikaissairauksiin eikä heidän tarvitse odottaa päivystykseen joutumista. Paperittomilla ihmisillä on tämän päätöksen seurauksena oikeus muun muassa rokotuksiin, mielenterveys- ja hammashoitopalveluihin.

Kyseessä eivät siis ole vain paperittomien ihmisten edut vaan kansanterveys kokonaisuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on esimerkiksi suositellut, että kaikkien Suomessa oleskelevien rokotuksista pitäisi huolehtia tartuntariskien välttämiseksi.

Turun pitäisi ehdottomasti seurata Helsingin esimerkkiä. Nyt Turussa asuvilla paperittomilla henkilöillä ei ole oikeutta hoitoon kuin akuuttitilanteissa. Jokapäiväiseen terveyteen kuuluvia tarpeita, kuten pitkäaikais- ja mielenterveyssairauksien hoitoa, rokotuksia tai hammashoitoa ei hoideta kaupungin palveluissa.

Onneksi on vapaaehtoisverkostoja kuten Global Clinic, ns. paperittomien klinikka, joka tarjoaa omilla resursseillaan moniammatillisia terveyspalveluja paperittomille ihmisille. Global Clinicin turkulaiset vapaaehtoiset huomauttavat, että Turussa ei ole yömajoitusta paperittomille muualla kuin päihdeyksiköissä, mikä luonnollisesti aiheuttaa vakavia ongelmia.

Toisaalta, vaikka Global Clinic tarjoaa arvokasta palvelua paperittomille, järjestön resurssit ovat rajoitettuja. Klinikalla ei ole esimerkiksi mahdollisuutta antaa hammashoitoa, mihin tarvitaan parannusta pikaisesti. Näiden vapaaehtoisten ammattilaisten mielestä paperittomien terveydenhuoltoa on laajennettava Turussa samalla tavalla kuin Helsingissä.

Yhteiskunnan edistyksellisyyttä voidaan arvioida tavasta, jolla se kohtaa haavoittuvimmissa tilanteissa olevat ihmiset. Helsingin valtuuston toimenpide on konkreettinen tapa edistää suomalaisen yhteiskunnan edistyksellisyyttä.

Helsinki on näyttänyt mallin, ja nyt on korkea aika seurata sitä muualla Suomessa. Onko Turun valtuustossa ketään, joka rohkeasti uskaltaa esittää samanlaista aloitetta ja näin edistää paitsi paperittomien ihmisten oikeuksia myös yleistä kansanterveyttä?

Tiago Silva puheenjohtaja Suomen kommunistisen puolueen Turun piirijärjestö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu