Lihatalo vakuuttaa: "Jääkinkku paistuu yhtä herkulliseksi kuin oikeaoppisesti sulatettu" – Katso valmistusohjeet ja vastaukset kuluttajien kysymyksiin

RUOKA Jäisen kinkun paistoaika on noin tuplasti pidempi. Lopputuloksen ratkaisee lihan sisälämpötila.

Pakastekinkkua on perinteisesti sulateltu päivätolkulla. Nyt yhä useampi on sitä mieltä, että lopputuloksesta tulee yhtä hyvä, vaikka kinkun paistaa jäisenä. HKScan

Crista Lassfolk-Feodoroff

Epäusko lienee yleisin ensireaktio, kun kuulee joulukinkun paistamisesta jäisenä. Yhä useampi kertoo testanneensa sen toimivaksi, muiden mukana HKScan.

–Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu, tuotekehityskokki Sami Lamminaho myöntää.

–Kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme suositella kinkun paistamista jäisenä. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä.

Perinteisen, ja edelleen suosituimman valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Esimerkiksi kymmenkiloinen pakastekinkku tarvitsee jääkaapissa sulaakseen jopa viisi päivää.

Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

HKScan kertoo testanneensa jääkinkun paistamista jo viime vuonna sen ilmeisen helppouden vuoksi. Kun jäisen kinkun paistaminen osoittautui yrityksen omien kokkien mukaan vaivattomaksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi, yritys suositteli uutta valmistustapaa kuluttajille.

Suosituksesta seurasi palauteryöppy ja epäilijöitä riitti, mutta HKScanin mukaan enemmän tuli kiitosta. Monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana.

–Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.

NÄIN PAISTAT JÄÄKINKUN

Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.

Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.

Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.

Ohjeet: Sami Lamminaho, HKScan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää