Maahanmuuttajien työllisyystilanne pääkaupunkiseudulla luultua parempi, sanovat tutkijat – työttömyys yleisintä pakolaistaustaisilla

Kuvituskuva. Kuvituskuva/Johanna Erjonsalo

toimitus

Maahanmuuttajat ovat työllistyneet pääkaupunkiseudulla paremmin kuin julkisuudessa on esitetty, mutta parannettavaakin on, todetaan Helsingin seudun suunnat -julkaisun artikkelissa. Artikkelissa on tarkasteltu maahanmuuttajien työllistymistä pääkaupunkiseudulla.

Käytetyt tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen, Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ulkomaista syntyperää oleville ihmisille tekemästä haastattelututkimuksesta (UTH-tutkimus).

UTH-tutkimuksen kohderyhmänä olivat Suomen 15–64-vuotiaat ulkomaalaistaustaiset henkilöt vuonna 2014. Vuonna 2015 Suomeen tuli runsaat 30 tuhatta turvapaikanhakijaa, jotka eivät kuuluneet tarkastelun piiriin.

Tutkimuksen mukaan 20–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste oli vuonna 2014 Suomessa lähes 64 prosenttia. Luku oli kymmenen prosenttiyksikköä matalampi kuin suomalaistaustaisilla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla noin kolme neljäsosaa 15–64-vuotiaista ulkomaalaistaustaisista kuului työvoimaan vuonna 2014, ja vastaavasti neljäsosa oli työvoiman ulkopuolella. Työvoiman ulkopuolella olevista ulkomaalaistaustaisista suuri osa hoiti kotona lapsia.

Ulkomaalaistaustaisten työllisyysluku oli pääkaupunkiseudulla korkeampi kuin muualla Suomessa, missä reilu puolet ulkomaalaistaustaisista kuului työvoimaan.

Koko maassa 15–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työttömyysaste oli 16,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 14,5 prosenttia vuonna 2014.

Tulosten perusteella työttömyys on yleisintä pakolaistaustaisilla henkilöillä sekä vähiten kehittyneistä maista tulleilla. Tutkimukseen vastanneet pitivät suomen tai ruotsin kielen puutetta merkittävimpänä työnsaannin esteenä.

Artikkelin kirjoittajien, erikoistutkija Pasi Saukkosen ja tutkimusavustaja Juho Peltosen mukaan maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla on tutkittu viime vuosina melko paljon, ja rekisteripohjaisista lähteistä käsin tehtyjen tulkintojen mukaan ulkomaalaistaustaisten työllisyysasteensa on ollut selvästi alempi ja työttömyysaste vastaavasti paljon korkeampi kuin kantaväestöllä.

Saukkosen ja Peltosen mukaan rekistereihin perustuvat tiedot ovat kuitenkin maahanmuuttajien osalta usein ongelmallisia, ja UTH-tutkimuksen aineiston valossa tilanne näyttää pääkaupunkiseudullakin paremmalta kuin mitä työssäkäyntitilaston osalta voisi päätellä.

Helsingin Seudun Suunnat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus Helsingin seudun kehitykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää