Finlandia-palkittu Juha Hurme pisti puhelimensa kiinni – ”Suuttumiset eivät minua hetkauta millään tavalla"

VOITTAJA Ohjaaja Juha Hurme piti Finlandia-palkinnon saatuaan puheen, josta nousi kohu. Nyt kohu jo häntä huvittaa.

Pekka Ruissalo

Viime aikoina voimallisesti julkisuudessa ollut tamperelainen ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme vastaa puhelimeensa Helsingistä keskeltä työn touhua. Mies on valmistelemassa Kansallisteatteriin komediaksi luonnehdittavaa Lemminkäinen-näytelmää.

Tätä ennen Hurme on ehtinyt pokata Niemi-kirjastaan Finlandia-palkinnon ja pitää sellaisen kiitospuheen, josta suuttui itse ministeri Sampo Terhokin (sin.). Hurme kiteyttää tuon kohun ytimekkäästi.

– Eivät tuollaiset suuttumiset hetkauta millään tavalla. Lemminkäisen harjoitukset alkoivat 1. joulukuuta, siinä on ollut mietittävää ihan riittävästi. Palkinnon jälkeen laitoin puhelimeni kiinni kahdeksi päiväksi, ja sen jälkeen maailma näytti jo hyvin rauhalliselta.

Mies seisoo vankasti puheensa sisällön takana.

– Sivistyksen leviäminen on kaikkein tärkein juttu ja parasta rauhantyötä. Tietämättömyys siittää väkivaltaa. On järjetöntä ajatella, että Suomen pitäisi olla muulta suljettu maa.

mies ehtinyt viime vuosina myös näytellä. Taannoin YLE Teema esitti porilaisten monitaiteilijoiden tekemän elokuvan Samurai Rauni Reposaarelainen, jossa Hurme oli mukana näyttelemässä. Projekti sai alkunsa, kun elokuvan ohjannut Mika Rättö soitti Hurmeelle kysyäkseen Jorma Tommilan puhelinnumeroa.

– Hänellä oli kertomuksessa hahmo, johon Tommila olisi kuulemma sopinut hyvin. Puhelun aikana Mika sitten totesi, että itseasiassa sinä (Hurme) olisit parempi, kertoo Pertti Koivurantana elokuvassa nähtävä Hurme.

– Olen todella iloinen lopputuloksesta. Elokuva on kunnon sekoilua, mutta ennakkoluulottomasti ja kurinalaisesti toteutettuna. Elokuva on myös sopivan lyhyt.

Elokuvanäytteleminen ei ole Hurmeelle vierasta. Mies nähtiin tätä ennen vuonna 2013 elokuvassa Kekkonen tulee!, jossa hän esitti lihanjalostajaa.

Ja ehtii mies myös juosta. Maratonilla nyt 58-vuotias Hurme on nuorempana pistellyt lähes erikoismiesten vauhtia – Tilastopajasta löytyy aika, joka alkaa 2.40. Enää hän ei tuosta vauhdista haaveile.

– Kymmenen kilometriä päivittäin on näin vanhalle miehelle ihan sopiva lenkki. Olen jättänyt maratonit, sillä en halua enää vammoja.

Juokseminen Pyynikin ja Pispalan maisemissa maistuu erityisen hyvältä vuoden sairasjakson jälkeen. Hurme sairastui psykoosiin vuonna 2009. Noista kokemuksista ja sairaudesta toipumisesta syntyi sittemmin erittäin suosituksi noussut Hullu-näytelmä.

– Se on elettyä elämää, historiaa jonka voi hyväksyä. Tuollaisen kokemuksen jälkeen elämä tuntuu vahvasti elämisen arvoiselta, Hurme kommentoi asiasta.

Juha Hurme

Syntyi Paimiossa kesäkuussa 1959, asuu nykyään Tampereen Pispalassa.

Koulutukseltaan biologi.

Teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija.

Juossut maratonin parhaimmillaan 2.40-alkuiseen aikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää