Turun kouluissa väistötiloissa 200 oppilasta – pääkaupunkiseudulla tilanne paljon pahempi

KOULUT Turussa remontoidaan vauhdilla huonokuntoisia

TSYKin remontti valmistuu pian. Koululaiset pääsevät tiloihin talviloman jälkeen. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Koulukiinteistöjen sisäilmaongelmat ja huono kunto ovat olleet viime vuosien kestoaihe. Ongelmat ovat tuttuja Turussakin, mutta tilanne on vielä hyvä verrattuna vaikkapa Espooseen.

–Turussa väistöratkaisuissa on nyt 200 oppilasta, kun Espoossa vastaava määrä on 4000 oppilasta. Pääkaupunkiseudulla on kova väestönkasvu ja paljon korjausvelkaa. Tilanne on siellä huomattavasti vaikeampi kuin meillä, Turun toimialajohtaja Timo Jalonen kiteyttää.

Turussa kouluja remontoidaan ja uusia rakennetaan vauhdilla.

TSYKin remontti valmistuu kuukauden päästä, eli talviloman jälkeen koulu saadaan käyttöön.

Syvälahden koulu Hirvensalossa valmistuu keväällä, ja koulu otetaan käyttöön elokuussa uuden lukukauden alkaesssa. Yli-Maarian koulu taas valmistuu ensi vuoden lopussa.

Monessa Turun koulussa taistellaan edelleen sisäilmaongelmien kanssa. Pääskyvuoren koulun osalta kaupunginhallitus teki joulukuun alussa päätöksen, että osa koulusta puretaan ja koulun tontille rakennetaan uudisosa.

Myös Hannunniitussa on painittu sisäilman laadun kanssa. Koulun rakennuksissa A-C teetettiin sisäilmaston kuntotutkimus loppukeväällä 2016. Kesällä 2017 on tehty lattiakorjauksia, joiden vaikutuksia sisäilmaan seurataan parhaillaan. Myös liikuntasalin osalta on jatkotutkimukset on tilattu.

Sisäilma-asioita siis selvitetään, mutta peruskorjauksesta ja mahdollisesta uudisrakennuksesta ei vielä ole lopullista päätöstä. Kaupunginhallitus käsittelee koulun tilannetta maanantaina 18. joulukuuta.

Lyseon lukiosta on tehty päätös, että lukio muuttaa pois Lyseon koulutalosta kesällä 2018. Poismuutto tietää kiinteistöön remonttia. Muutokset kohdistuvat sekä sisätiloihin että piha-alueeseen.

Koulutaloon sijoittuu Lyseon koulun lisäksi entisen Runosmäen koulun oppilaat. Lisäksi vuosiluokille 7.-9. siirtyvät jatkossakin Kärsämäen koulun oppilaat. Alueen esiopetus suunnitellaan myöhemmin.

Myös Pansion koulussa on korjaustarpeita. Rakennuksen kattava peruskorjaus maksaisi noin 12 miljoonaa. Vaihtoehtona on uuden monitoimitalon rakentaminen, johon sijoittuisi myös muita palveluita.

Isompi kouluvyyhti on Ruiskatu 8:n kiinteistön hankesuunnitelma, johon liittyy myös Vasaramäen Syreenikujan yksikön toiminta sekä Samppalinnan koulurakennuksen käyttö.

Koulun kohtalo on vielä auki. Kasvatus- ja opetuslautakunta haluaisi, että kiinteistö korjataan. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta taas olisi valmis purkamaan sen sekä alueella sijaitsevan palloiluhallin. Asia menee kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Samppalinnan koulurakennuksessa toimii tällä hetkellä Samppalinnan koulun vuosiluokat 1-9, jotka tarjoavat tehostettua tukea oppilaille, joilla on laaja-alaisia oppimisen vaikeuksia. Oppilasmäärä on vähenemässä.

Kokonaisuus, joka liittyy myös tulevaan Skanssin monitoimitaloon, on tulossa lautakuntakäsittelyyn tammikuussa.

–Sen rakentamisen tavoitevuosi on 2023, Jalonen kiteyttää.

Turun koulu- remontit

Pääskyvuoren koulun A-siipi jää käyttöön, B-siipi ja välisiipi puretaan. Tontille rakennetaan uudisosa.

Yli-Maarian monitoimitalon pitäisi valmistua joulukuussa 2018.

Syvälahden koulu etenee aikataulussa. Kohteen pitäisi olla käytössä syyslukukaudeksi 2018.

Juhana Herttuan kiinteistön peruskorjauksesta on tehty tarveselvitys. Koulukiinteistö esitetään peruskorjattavaksi Topeliuksen yläkoulun käyttöön.

Ruiskatu 8:n hankesuunnitelma, johon sisältyy myös Vasaramäen Syreenikujan yksikön toiminta sekä Samppalinnan koulurakennuksen käyttö. Asia on palautettu valmisteluun.

Sirkkalan koulun tontille esitetään uudisrakennusta. Hanke on kiireellisesti toteutettavien joukossa, ja kasvatus- ja opetuslautakunta on sen hyväksynyt. Kaupunginhallitus käsittelee koulun tilannetta 18. joulukuuta.

Pansion koulun peruskorjauksen tarveselvityksestä tehtiin lautakuntapäätös lokakuussa. Kiinteistöliikelaitos esittää vaihtoehtona korjaamiselle monitoimitaloa alueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää