Moni toimihenkilö kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää töissä – koskettelua, härskejä puheita ja suutelemista

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

toimitus

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn kyselystä selviää, että monet sen jäsenistä ovat kokeneet työpaikallaan seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää.

Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia kertoo kokeneensa häirintää työpaikallaan – heistä kahdeksan prosenttia kertoo kokeneensa häirintää viimeisen puolen vuoden aikana.

Eniten häirintää työpaikoilla tekevät työtoverit omassa työyhteisössä tai asiakkaat ja potilaat.

Häirintää kokeneista vastaajista yli 60 prosenttia kertoo kokeneensa fyysistä ja tahdon vastaista koskettelua, halaamista tai suutelemista. Härskejä puheita tai asiattomia vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvia huomautuksia on kuullut lähes 90 prosenttia ja itseensä kohdistuvia ahdistavia kommentteja tai uhkauksia 80 prosenttia.

– Seksuaalista häirintää kokeneiden määrä työyhteisöissä on hälyttävän suuri ja häirintää tapahtuu paljon myös asiakas- ja potilastyössä, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo tiedotteessa.

Häirintää kokeneista vastaajista 40 prosenttia ei kertonut työpaikallaan kellekään kokemastaan epäasiallisesta kohtelusta. Reilu kolmannes kertoi häiritsijälle, että hänen tulee lopettaa epäasiallinen käytös ja noin kolmasosa kertoi asiasta esimiehelleen.

Lähes puolet vastaajista kertoi, että työnantajalle kertoessa asialle ei tehty yhtään mitään. Noin kolmasosaan tapauksista puolestaan puututtiin, mutta ongelma ei ratkennut kokonaan. Viidesosaan tapauksista puututtiin ja tilanne helpottui.

– On erittäin huolestuttavaa, että seksuaalisesta häirinnästä vaietaan työpaikoilla ja häirintätapauksiin ei puututa. Kenenkään ei pidä suvaita ahdistelua missään tilanteessa ja työnantajalla on velvollisuus puuttua häirintätapauksiin, Jytyn puheenjohtaja Pihlajamäki sanoo.

– Työpaikan valtasuhteet voivat tehdä häirintätilanteesta erittäin vaikean. Työntekijä voi esimerkiksi pelätä oman työpaikkansa ja asemansa puolesta, mikäli häirintää tekevä on esimiesasemassa, Pihlajamäki jatkaa.

Jytyn jäsenet työskentelevät pääosin kunnissa, kuntayhtymissä ja kunnan omistamissa osakeyhtiöissä sekä yksityisillä työnantajilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jytyn keskeisiä ammattialoja ovat sihteeri- ja hallintotyö, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaaliala, kirjastoala ja koulunkäynnin ohjaajat.

Häirintäkysely toteutettiin marraskuussa 2017. Kyselyyn vastasi 2 449 Jytyn jäsentä, joista naisia oli 90 prosenttia ja miehiä kymmenen prosenttia. Lähes 90 prosenttia vastaajista työskenteli kuntasektorilla ympäri Suomen.

Jytyn kyselystä uutisoi muun muassa STT.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut