Sivulliset pelastivat miehen hengen lähijunassa – Olli, 66, etsii auttajiaan

Taitava elvytys pelasti vantaalaisen miehen hengen lähijunassa. Kuvituskuva. Armi Suojanen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Vantaalainen Olli Korkalainen, 66, sattui kuukausi sitten istumaan harvinaisen sopivalle paikalle lähijunaan. Korkalainen oli 14. marraskuuta noussut I-junaan Helsingissä tarkoituksenaan matkustaa Tikkurilaan.

Hän oli juuri ehtinyt istua paikoilleen, kun tunsi huimausta. Seuraava muistikuva hänellä olikin se, että hän makasi pitkällään junan lattialla ja hengitti oudosti.

– Hengitin raskaasti, sillä ilma keuhkoihin kulki painallusten tahdissa. Minulle tuntematon mies elvytti minua painelemalla rinnasta lääkärin ohjeiden mukaan, Korkalainen kertoo.

Ensin putosi lattialle puhelin kädestä ja sitten koko mies."

Tapahtumat olivat edenneet nopeasti: Korkalainen oli saanut rytmihäiriöitä ja niihin sydän reagoi kammiovärinällä.

– Ensin minulta putosi kädestä puhelin ja sitten putosi koko mies, Korkalainen kertoo myöhemmin kuulleensa tapahtuneesta.

Miehen onneksi vastapäisellä penkillä istui lääkäri, joka alkoi heti ohjeistaa junan konduktööriä elvytyksessä. Elvytystä jatkoi tuntematon mies.

Oikea rytmi saatiin palaamaan, kun vartija toi asemalle asennetun defibrillaattorin – ilman sitä ei tehokaskaan elvytys olisi palauttanut sydämen lyöntirytmiä.

Juna jäi Helsingin asemalle ja kohtauksen saanut siirrettiin elvytyksen tehottua Meilahden sydänsairaalaan, jossa Korkalainen oli parisen viikkoa. Hän kiittelee osaavia pelastajiaan nykyisestä voinnistaan.

– On aivan näiden elvyttäjien ansiota, että selvisin näin vähällä, sillä mitään oireita ei jäänyt. Elvytys aloitettiin heti kohtauksen tultua ja sitä jatkettiin todella taitavasti. Kaikkein tärkein oli tuo defibrillaattori.

Ilman defibrillaattoria en kertoisi tätä tarinaa."

– Ihmettelen suuresti, että missään junassa ei tätä laitetta ole – ei edes kaukojunissa. Ilman sitä en varmasti kertoisi tätä tarinaa, Korkalainen huokaa.

Pelastunut on etsinyt pelastajiaan kiittääkseen heitä kasvotusten. Muutama onkin jo löytynyt sosiaalisen median avulla, mutta yksi puuttuu vielä.

– Toivon, että se minua painelemalla elvyttänyt mies ilmoittautuisi. Olisi hienoa saada kiittää häntä ja keskustella hänen kanssaan, Korkalainen vetoaa.

– Nyt olen huomannut, miten tärkeitäensiaputaidot ovat. Ja niitä defibrillaattoreita olisi oltava ehdottomasti myös junissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää