Tällainen on asevalmistaja Sakon Suomi 100 -kivääri – lahja päätyy lukittuun holviin

Myyntipäällikkö Marcus Österberg Sakolta esitteli TRG 22:n juhlamallia kenraali Jarmo Lindbergille. Ari Peltonen

Petri Lyy

Asetehdas Sakon menestystuotteeksi on viime vuosina noussut tarkkuuskivääri, jollaisen Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg vastaanotti keskiviikkona Riihimäellä Sakon tehtaalla.

Lindbergille luovutettiin TRG 22 -tarkkuuskiväärin Suomi 100 -juhlamalli.

Aamuposti-lehden mukaan ase ei jää Lindbergille itselleen vaan se siirtyy Puolustusvoimien omistukseen ja sijoitetaan pääesikuntaan "asianmukaisesti säilytettäväksi".

–Viiden metrin päässä työhuoneestani sattuu olemaan holvi, johon pääsen tätä ihastelemaan, Lindberg viihdytti lahjan luovuttajia.

Nykyaikaiseen talvimaastokuvioon väritettyä juhlavuoden asetta on valmistettu 100 kappaleen erä, joista Puolustusvoimain yksilö on numero kolme.

Aseiden tuotanto Riihimäellä Sakon tehtaalla jää toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan hieman jälkeen totutusta vuositahdista.

Vastaavasti patruunoiden tuotanto kasvaa kuitenkin niin, että tehtaan laskutus ja samalla liikevaihto kasvavat tänä vuonna.

Aseiden menekkiin on vaikuttanut Yhdysvaltain markkinan lasku. Se johtuu Karjalaisen mukaan kahden suuren jälleenmyyntiketjun yhdistymisestä. Hän arvioi, että lasku jää tilapäiseksi.

–Ensi vuosi näyttää jo nyt oikein lupaavalta, Karjalainen sanoo Aamupostille.

Sako

Alkujaan Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö.

Perustettu Helsingissä 1921. Toiminta siirtyi Riihimäelle 1927.

Omistajana on 2000 lähtien ollut maailma vanhin teollinen perheyhtiö, italialainen Beretta-konserni.

Jatkosodan jälkeen Sako oli Suomen Punaisen Ristin omistuksessa.

Nokian edeltäjä Suomen Kaapelitehdas Oy osti Sakon 1962. Sako-Valmet muodostui 1986. Nokia myi osuutensa 1999 Valmetille, jolta Sako siirtyi Metso-konserniin, joka myi yhtiön Beretalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää