Valtuustosta pudonnut Olavi Mäenpää lopetti hiljaiselon: ”Suomen vaalijärjestelmä on täysin peestä”

POLITIIKKA Olavi Mäenpää kerää nyt kannattajakortteja Paavo Väyryselle. Valtuustosta putoamisen jälkeen hän kertoo löytäneensä vanhan Olavin.

Olavi Mäenpää Arkisto

toimitus

Nyrkkeilytuomari, yksityisetsivä, maahanmuuttokriittinen poliitikko sekä eläinsuojeluvalvoja. Olavi Mäenpäällä on monet kasvot, mutta tunnetuimmaksi hän on tullut pitkästä urastaan Turun kaupunginvaltuustossa.

Viime vaaleissa Mäenpää putosi, vaikka sai likemmäs 800 ääntä. Sen jälkeen hänestä ei ole paljon kuulunut.

Olavi Mäenpää on kohtelias mies. Hän tulee bussipysäkille vastaan, kun saavun haastattelua varten hänen kotikonnuillensa. Ensi sanat Mäenpään suusta ovat riemukkaita, Paavo Väyryselle on saatu kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja kasaan.

Sisälle päästyämme Mäenpää laittaa kahvin tippumaan ja näyttää seinällä olevia taulujaan. Mäenpää kertoo Neuvostoliitossa vietetyistä työvuosistaan sekä perheestään.

Mutta mitä Olavi on tehnyt valtuustosta tippumisen jälkeen?

–Viimeinen valtuuston kokous oli kesäkuussa ja Paavon kannattajakorttien keräyksessä on mennyt 25 tuntia vuorokaudessa.

Tippuminen ei kuitenkaan Mäenpäätä harmita, vaan vaalijärjestelmä. Suomessa käytetyssä, suhteellisessa vaalijärjestelmässä puolueen tai yksittäisen ehdokkaan tulee saada vähintään tietty prosenttiosuus äänistä voidakseen saada yhtään ehdokasta läpi.

–Mua kismittää nimenomaan Suomen vaalijärjestelmä ja sen vaalimatematiikka joka on täysin peestä. Se on karmeinta, etteivät kaikki suomalaiset ymmärrä sitä. Se, että joku saattaa istua 132 äänellä.

Mäenpää valittiin vuonna 2016, omien sanojensa mukaan vastentahtoisesti, Suomidemokraattien puheenjohtajaksi. Myöhemmin hän erosi. Suomidemokraatit ei hänen mukaansa ollut ikinä puolue, vaan yhdistys.

–Elokuussa nähtiin jo, ettei siitä mitään tule, Mäenpää kertoo.

Mäenpään kannattama presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kuuluu keskustapuolueeseen. Mäenpäätä ei kuitenkaan mihinkään puolueeseen liittyminen kiinnosta.

–Olin menossa perussuomalaisiin vuonna 1999, kun vanha ystäväni Timo Soini löi puukon selkään. Kaksi viikkoa ennen eduskuntavaalien listojen jättämistä, hän tiputti minut vihreiden painostuksesta pois. Oltiin vanhat hyvät ystävät Timon kanssa SMP:stä lähtien. Tiputtamisen syyksi otettiin maahanmuuttoa kritisoivat mielipiteet ja tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kysyn Mäenpäältä, onko hänen maahanmuuttokriittisyytensä muuttunut suuntaan tai toiseen 90-luvun alusta. Vastaus on ei.

Mäenpää kertoo ylläpitämästään sivusta Pitkämarssi.fi, jossa käy läpi arkistojaan, sekä ”tuo julki asioita, mitä ei saa lukea normitiedotusvälineistä”.

Vuonna 2016 Mäenpää meni Turun kaupunginvaltuustoon Soldiers of Odin -huppari päällä, mutta kertoo, ettei kuulu enää järjestöön.

–Se on suuri sumutus.

Entäs mitä Mäenpää on mieltä ilmastonmuutoksesta?

–Ihmiskunnan keinot ilmastonmuutoksen negatiiviseen kehityksen pysäyttämiseen ovat melko rajalliset, varsinkin pienten valtioiden, kuten Suomen.

Mäenpää uskoo, että sekä ilmastonmuutoskysymyksessä, että somea sekoittaneessa MeToo-kampanjassa on tapahtunut ylilyöntejä.

–Varsinkin MeToo-kampanjassa, koska sosiaalisessa mediassa on liian helppo leimata syyttömätkin.

Mäenpää kertoo kuitenkin ehdottomasti tuomitsevansa kaiken seksuaalisen häirinnän.

Mikä sitten on hänen poliittinen tulevaisuutensa?

–Kuukausi vaalien jälkeen, löysin itsestäni Olavin, joka oli ollut 25 vuotta kateissa. Kuin tupakkalakossa löytäisi hajuaistin uudestaan. Politiikka tekee ihmisestä itsekkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää