Parrantien ateljeetalot tyhjenevät - arvokiinteistöissä terveysriski

Tomi Kangasniemi

Kastun Parrantielle 1968 kuvataiteilijoiden asuin- ja työtiloiksi rakennetut kaksi ateljeehuoneistoja sisältävää rivitaloa tyhjenevät asukkaista. Turun kaupungin vuokratontilla sijaitsevat talot omistaa Turun ateljeetalosäätiö, jonka taustalla on Turun kaupunki, Turun Taideyhdistys, Turun taiteilijaseura ja Arte ry. Säätiö on perustettu hallinnoimaan Parrantien kiinteistöjä.

Taloihin suunniteltiin linjasaneerausta vuoden 2017 aikana. Saneerausta edeltävissä tutkimuksissa havaittiin kuitenkin sisäilmaongelmia.

Tarkempi kartoitus paljasti mikrobikasvustoa, jonka keskeinen syy on 1960-luvulla käytetty rakennustekniikka. Myöhemmin taloihin rakennettu koneellinen ilmanvaihto on pahentanut tilannetta. Omistaja on terveysriskeihin vedoten jo aiemmin kehottanut vuokralaisia muuttamaan pois asunnoista.

Ikääntyneiden rakennusten saneeraus ja sisäilmaongelmien korjaaminen ylittävät Turun ateljeetalosäätiön maksukyvyn, eikä peruskorjaukseen ole yrityksistä huolimatta saatu avustusta. Kaikki vuokrasopimukset on jouduttu irtisanomaan ja kiinteistön kohtalo on täysin auki.

Parrantien ateljeetalot ovat hieno esimerkki 1960-luvun rivitaloarkkitehtuurista ja erityisesti ateljeekäyttöön suunniteltuina ne ovat harvinainen kokonaisuus. Parrantien kahdessa rivitalossa on neljä ateljeeyksiötä ja kuusi suurempaa ateljeen ja perheasunnon yhdistelmää. Taloissa on vuosikymmenten aikana asunut lähes sata turkulaista kuvataiteilijaa perheineen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut