Hyvä Turku! – Pippurimyllyn pippuripihvi äänestettiin Suomen parhaaksi klassikkoruoka-annokseksi

RUOKA Suursuosikkiannos on ollut ravintolan listalla alusta asti eli 43 vuotta.

Viljo Ravantti (vas.) ja Matti Ravantti sekä kuuluisa pippuripihvi, jota myydään Pippurimyllyssä vuodessa kymmeniä tuhansia annoksia. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun Pippurimyllyn pippuripihvi voitti Etelä-Suomen Median lehtien äänestyksen Suomen parhaasta klassikkoravintola-annoksesta.

– Voitto lämmittää aina mieltä ja etenkin, kun äänet ovat asiakkaiden antamia, Pippurimyllyn ravintoloitsija Matti Ravantti sekä useita muitakin ravintoloita Turussa pyörittävän perheyhtiö Ravantit Oy:n toimitusjohtaja Viljo Ravantti iloitsevat ykköstilasta kisassa, jossa oli mukana sata klassikkoannosta eri puolilta Suomea.

Ravantin veljesten vanhemmat perustivat Pippurimyllyn vuonna 1974 Stålarminkatu 2:een, jossa se edelleen sijaitsee. Pippuripihvi tuli ravintolan ruokalistalle heti alussa.

Nuoremmat Ravantit eivät olleet silloin paikalla valitsemassa pihviä a la carteen, mutta sanovat, että yleensä kun jokin maistuu hyvältä omassa suussa, pitää luottaa asiakkaidenkin tykästyvän siihen.

Pippurimyllyn pippuripihvi on kuulemma ollut samanlainen ensimmäisestä annoksesta lähtien.

– Aitoa kermaa ja aitoa voita. Sisäfilepihvi keitetään lopuksi kermassa. Sen enempää ei voi paljastaa meidän versiostamme pippuripihvistä, Viljo Ravantti kuvailee annosta, jota Pippurimyllyssä myydään tänä päiväkin kymmeniä tuhansia vuodessa.

Pippuripihvi on yksi suosituimmista annoksista suomalaisissa ravintoloissa. Matti Ravantti kertoo sen valmistustapoja olevan varmaan vaikka kuin paljon, mutta hän ei ole juurikaan syönyt kilpailijoiden pippuripihvejä.

Pippurimylly on Ravantit Oy:n ravintoloiden lippulaiva. Sen asema on vakaa ja merkittävä. Pippurimylly ei ole 43 vuoden aikana muuttunut muuttumisen takia.

– Moneen taipuva ravintola, Viljo Ravantti määrittelee konseptin.

Klassikkoannoskilvan käynnistänyt kokenut ravintolakirjailija -ja toimittaja Sakari Nupponen jakoi maan viiteen äänestysalueeseen: Helsinki, Tampere, Turku, Lappi ja muu Suomi. Äänestyslistalle pääsi sata annosta.

Turusta mukana olivat Pippurimyllyn pippuripihvin lisäksi Tiirikkalan lohikeitto, Brahen kellarin toast skagen, Paninin pihvipanino, Xoco'sin snikkeri, Karu Izakayan teriyaki ribs, Kaskiksen kalaympyrä, Kertun jallupullat, Mamin maksa itse, M Kitchen & Cafén mustajuurikeitto ja lehtikaalisipsit, Panimoravintola Koulun paistettu maksa, Pinellan paahdettu siika, Aunen Aunen tapakset, Blankon lammaspasta, Ludun härkätartar, Nooan tartar, Teinin Teinin pannu, Sergio'sin Saltimbocca alla Romana, Svarte Rudolfin silakat ja Turun kellariravintolan keittiömestarin pippuripihvi.

Klassikkoannosten Top 20

Turkulaisravintoloiden suosio oli huikea. Pippurimylly nousi sijalle 1 ja 20:n äänestetyimmän listalle ylsi peräti yhdeksän turkulaisannosta.

1. Pippurimylly: Pippuripihvi

2. Salve: Silakat

3. Sea Horse: Silakat

4. Ravintola Blanko: Lammaspasta

5. Elite: Tauno Palon pihvi

6. Kaskis: Kalaympyrä

7. Kappeli: Lohikeitto

8. Zetor: Traktorimiehen pihvi

9. Savoy: Vorschmack

10. Säräpirtti Kippurasarvi: Särä, Lemi

11. Sammon muikut, Kuopio

12. Svarte Rudolf: Silakat

13. Ravintola Aune: Aunen tapakset

14. Mami: Maksa itse

15. Pyynikin näkötornin kahvilan munkit

16. Silvopleen kasvisbuffet

17. Tillikka: Pyttipannu

18. Ravintola Ludu: Härkätartar

19. Kortteliravintola Kerttu: Jallupullat

20. Turun kellariravintola: Keittiömestarin pippuripihvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää