Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkkipiispaksi pyrkivä Ilkka Kantola kannattaa homoparien vihkimistä: "Kirkon pitää pysyä mukana tässä ajassa"

Turkulainen kansanedustaja ja Turun entinen piispa Ilkka Kantola (sd.) lähtee ehdolle arkkipiispanvaaliin.

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle ensi kesäkuussa.

Kantola kertoo, että hän päätti asettua ehdokkaaksi, koska useat ihmiset pyysivät häntä harkitsemaan ehdokkuutta.

– Pyynnöt tulivat täysin yllätyksenä. Olin ajatellut, että kun lähden politiikkaan, kirkollinen ura on sitten siinä, hän sanoo.

Tilanne on Kantolan mukaan samanlainen kuin vuonna 1997, jolloin häntä pyydettiin ehdolle Turun piispanvaaliin. Myös eduskuntavaaleissa hän päätti lähteä ehdolle, koska häntä pyydettiin ehdokkaaksi.

– Sekin tuli täysin yllätyksenä. En ollut ajatellut poliittista uraa.

Kantola arvioi, että poliittinen tausta voidaan nähdä sekä vahvuutena että heikkoutena.

– Joidenkin mielestä voi olla riski, että politiikka tulee kirkkoon, jos arkkipiispaksi tulee kansanedustaja. Tosin Mikko Juvakin oli entinen kansanedustaja.

– Toisaalta äänestäjät voivat ajatella, että onpa oiva mahdollisuus saada arkkipiispaksi henkilö, joka on ollut 10 vuotta eduskunnassa ja on saanut sieltä yhteiskunnallista kokemusta.

Kantola toimi Turun arkkihiippakunnan piispana 1998–2005. Hän erosi, kun julkisuuteen tuli avioero ja avioliiton ulkopuolinen suhde.

Kantola kertoo, että kokemus opetti hänelle nöyryyttä ja armollisuutta.

– Lapsuudesta ja nuoruudesta asti on ollut tiettyjä ihanteita. Sitten oma kapasiteetti ei riitäkään siihen, että pitäisi niistä ihanteista kiinni. Kyllä sellainen prosessi opettaa nöyryyttä.

Kantola sanoo, että on vaikea arvioida, vaikuttavatko vanhat tapahtumat arkkipiispanvaaliin.

– Näkisin, että se on hyvin paljon median käsissä. Lähdin ehdokkaaksi silläkin riskillä, että tuosta skandaalimaisesta kirjoittelusta ja sen taustalla olevista tapahtumista tulee jokin osa tätä mediajulkisuutta.

Kantola kertoo, että hän työskentelisi arkkipiispana samaan tapaan kuin piispana ollessaan.

– Silloin ymmärtääkseni arvostettiin työtapaani. Hakeudun dialogiin ja vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Asetun kuuntelemaan ihmisten huolia ja ajatuksia ja pyrin löytämään ratkaisuja sovittamalla yhteen eri näkemyksiä.

Kantola edustaa kirkon liberaalia siipiä.

– Yksi motiivi lähteä ehdolle oli huoli siitä, että kirkko kääntyy konservatiivisempaan suuntaan ja alkaa vetäytyä omalle tontilleen. Haluan jarruttaa sellaista kehitystä.

Liberaali linja näkyy esimerkiksi siinä, että Kantola kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Hän toivoo, että kirkolliskokous tekisi asiassa päätöksen nopeasti.

– Toivon, että kirkolliskokous miettii, miltä asia näyttää nuoremman sukupolven silmin. Jos kirkko – huolimatta kaikesta kauniista puheesta – ei anna toisiaan rakastaville ihmisille kirkon siunausta, se näyttää erityisesti nuoremman polven silmiin systemaattiselta syrjinnältä.

– Kirkon pitää pysyä mukana tässä ajassa. Se ei suinkaan tarkoita, että meidän pitäisi hylätä usko Jumalaan. Ne asiat sopivat yhteen.