Yrtit ja salaatit kiinnostavat – Lindrothin puutarha tekee miljoonien laajennuksen

RUOKA Lähi- ja kasvisruoka ovat olleet viime vuosien ruokatrendejä. Ruokabuumit näkyvät turkulaispuutarhallakin kysynnän kasvuna.

Hannu ja Liisa Lindrothin takana rakentuu uusi kasvihuone. Investointi on perheyritykselle mittava. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Lindrothin puutarhalla Maariassa on aloitettu neljän miljoonan euron laajennustyö. Hehtaarin kokoinen laajennus on perheyritykselle merkittävä investointi, mutta usko kysyntään on kova.

–Meillä on monta tukijalkaa. Tuore salaatti kiinnostaa, ja yrttien kysyntä kasvaa pikku hiljaa, yrittäjä Liisa Lindroth kertoo.

Suurin osa puutarhan myynnistä tulee marketeista. Lisäksi tuotteita myydään suoraan ravintoloille. Näitä on asiakkaina Turussa nelisenkymmentä ja Helsingissä kymmenkunta.

Lindrothin puutarha perustettiin virallisesti 1996. Liisa Lindrothille tuli puutarhurin tyttärenä ala tutuksi jo lapsena. Hän päätti kuitenkin, että oma työura tulee olemaan ihan jotain muuta. Hän työskentelikin Åbo Akademista valmistuttuaan parikymmentä vuotta it-alalla.

Kohtalo puuttui peliin jo lukiossa. Hän tapasi miehensä Hannu Lindrothin, joka työskenteli ylipuutarhurina Lepolan puutarhassa. Niinpä kävi niin, että Lindrothit perustivat oman puutarhansa.

Aluksi heillä oli pelkkää torikauppaa. Sitten Turun Osuuskauppa innostui puutarhan yrteistä ja halusi niitä valikoimiinsa. Citymarket seurasi pian perässä, ja pian tavaraa vietiin jo pääkaupunkiseudulle.

–Ryhdyimme yhtenä ensimmäisistä Suomessa viljelemään yrttejä. Se avasi tien myös ravintoloihin. Nyt he haluavat kaikenlaista kukkakaaleista punajuuriin. Ravintoloille tuoreus ja lyhyt logistiikkaketju ovat tosi tärkeitä, Liisa Lindroth muistuttaa.

Nykyisin Lindrothin yritystoiminnassa ovat mukana myös pariskunnan esikoinen Eero Maija-vaimonsa kanssa. Toimintaa laajennettiin ensimmäisen kerran jo viisi vuotta sitten, ja nykyisin talvisin puutarhalla työskentelee 12–14 työntekijää ja kesäisin 30. Uusi laajennus tietää henkilöstömäärän lisäystä vielä kahdeksalla.

–Toiveena on, että helmi-maaliskuussa pääsemme aloittamaan tuotannon ja keväällä saamme sadon. Se vaatii tietysti aikatauluissa pysymistä, Lindrothit tiivistävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut