Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forum Kortteli nousi uuteen kukoistukseen – Yhteyspäällikkö Artturi Elovirta kertoo, miten temppu tehtiin

Turun keskustassa sijaitseva Forum Kortteli on noussut viime vuosina uuteen kukoistukseen. Kuunvaihteen jälkeen korttelin kaikki liiketilat ovat käytössä.

Korttelin takana häärii media-alan puuhapeteksi itseään kutsuva Artturi Elovirta, joka työskentelee korttelin yhteyspäällikkönä.

Elovirran tarina ei ole tavallinen. Hänen isänsä on tunnettu turkulainen vaatesuunnittelija Arto Elovirta, joka työskenteli urallaan useille suomalaisille yrityksille ja teki vaatemallistoja myös ulkomaille.

Artturi Elovirralle on jäänyt lapsuudesta mieleen tapaus, joka sattui, kun hän oli käymässä isänsä kanssa New Yorkissa. Isä ja poika istuivat kahvilla Barneysilla.

–Yhtäkkiä joku koputti isäni olkapäähän, jolloin me molemmat käännyimme. Takana seisoi vanhempi herrasmies kahden henkivartijansa kanssa.

Mies tervehti isä-Elovirtaa ja sanoi, että olisi levittänyt tälle punaisen maton, jos olisi tiennyt tämän tulosta.

–Hämmästyneenä kysyin, kuka tämä vanha herra oikein oli. Isäni selitti, että hän on herra Pressman, suurten tavaratalojen omistaja.

Elovirran vanhemmat pyörittivät Turussa 31 vuotta Donatello-vaateliikettä. Liikkeessä oli töissä koko perhe.

–Se oli perheyritys. Siihen synnyttiin.

Vuonna 2014 perhe joutui lopettamaan liikkeen, koska toiminta ei enää kannattanut. Vanhemmat jäivät eläkkeelle, ja Artturi Elovirralle urkeni uusi ura.

Forum Kortteli oli tuohon aikaan lähes tyhjä. Elovirta päätti kysyä kauppakäytävän liiketilojen omistajilta, voisiko hän yrittää saada kortteliin säpinää startup-hengessä. Lupa heltisi.

Elovirta ei ota kunniaa Forum Korttelin herättämisestä henkiin.

–Avaintekijä oli yhteinen tahtotila, hän sanoo.

Omistajat suostuivat vuokraamaan tiloja edullisesti uusille yrittäjille. Moni tuli kokeilemaan liikeideaansa, ja moni heistä huomasi, että korttelissa on potentiaalia.

Kauppiaat ja useat muut toimijat alkoivat järjestää korttelissa tapahtumia, jolloin ihmiset löysivät kortteliin.

–Vuosi sitten Turun päivänä lähes 50 joogaajaa piti täällä joogatuntinsa. Se on esimerkki siitä, miten kaupunkitilaa pitäisi tulevaisuudessa käyttää.

Toimivien ratkaisujen löytäminen edellytti kokeiluja ja lupaa epäonnistua.

–Meillä ei ollut mitään käsikirjoitusta. Kokeilimme, mikä toimii ja mikä ei.

Miten Turun keskusta säilyy elinvoimaisena?

Elovirta korostaa tapahtumien merkitystä.

–Meidän pitää saada keskustaan sellaista tekemistä, joka pysäyttää ihmiset. Ihmiset eivät ole enää niin kiinnostuneita pelkästään ostamisesta. Keskustaan pitää saada monipuolisia, mielenkiintoisia ja sosiaalisia tapahtumia, joihin ihmiset kerääntyvät jonkin intressin takia. Yksi esimerkki ovat erilaiset e-sport-tapahtumat.

–Kello käy. Meillä ei välttämättä ole aikaa raskaisiin rakenteellisiin uudistuksiin keskustan elinvoimaisuuden takaamiseksi. Trendejä kannattaa hakea muualta maailmasta ja soveltaa Turkuun.