Kane ei haikaile enää tiskin taakse - "Lopetin liikkeen viisi vuotta liian myöhään"

Kane ja Kanelooki vuosimallia 1997. Taustalla myös monelle tuttu valomainos. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Kaikki tietyn ikäiset turkulaiset musaihmiset muistavat varmasti Reijo "Kane" Kanervan Levykauppa Kane Recordsista muodostui valtakunnallinenkin instituutio, kiitos postimyynin ja Kanelookin, jota luettiin rystyset verillä ympäri Suomea

Kane perusti levykauppansa Kauppiaskatu 16:een vuonna 1977. Ovensa Kane sulki kivijalkakauppana 2011 Forum-korttelissa.

- Lopetin viisi vuotta liian myöhään, mutta piti sinnitellä, kun oli monta työntekijääkin. Liiketila oli liian suuri. Meillä oli yli 200 neliötä tilaa, Kane kertoo.

Levynmyyntiä Kane ei silti ole lopettanut. Kane Records toimii edelleen verkkokauppana. Hyllyissä on yhä yli 5000 lp-levyä ja paljon muutakin.

- Keräilyharrastuksesta tämä lähti, ja siihen se perustuu edelleen. Jos miettii jotain Vesa-Matti Loirin vanhaa singleä, sen voi kuunnella netistäkin, mutta joku haluaa maksaa siitä kympin vinyylinä.

Kanen mukaan tällä hetkellä parhaiten myyvät singlet, koska niitä on myös vaikein mistään löytää. Myös musalehtiä ja -kirjoja menee melkein päivittäin.

Haastattelutuokiomme keskeytyy asiakkaan soittoon. Hän kaipaa tiettyä nuottia, joka pitäisi saada viikonlopuksi. Kane lupaa sen myös toimittaa.Kane näyttää kuoripinoa, joka on hyvä esimerkki siitä, miten maailma on muuttunut. Pienestä varastosta Luolavuoressa on lähdössä toimitukset Saksaan ja Ranskaan.

- Silloin alkuaikoina odotin, että kassaan kertyi muutama tuhat markkaa. Sitten tilasin satsin levyjä Amerikasta. Sitä odotettiin viikkoja kuin jouluaattoa. Tilaukset lähetettiin Humalistonkadun Postista kaukokirjoittimella Yhdysvaltoihin.

Kane muistelee myös, miten hän osti ensimmäisen kovalevynsä. Se maksoi 14 500 markkaa, mikä oli tuolloin enemmän kuin keskivertotyöntekijän kolmen kuukauden bruttopalkka.

Kanen varastotuotteet ja asiakkaiden tilaukset löytyvät yhä monimutkaisen näköiseltä ohjelmalta, jota hän esittelee näytöltä. Kane kertoo ohjelmoineensa sen aikoinaan itse, ja hienosti se on palvellut jo vuosikymmeniä.

- Tämä ei ole edes netissä kiinni. Tähän ei voi kukaan hyökätä, hän nauraa.Kun ehtii pitämään kivijalkakauppaa vuosikymmeniä, on varmaan jotain, mitä niistä ajoista kaipaa. Kane miettii hetken, mutta toteaa sitten, että hommaa tuli pyöritettyä ihan riittävän pitkään.

- Alkuaika oli antoisinta, mutta loppuaikoina en enää ollut edes tiskin takana.

Monia paikallisia artisteja ehätti Kanessa vierailemaan. Kane kertoo, että Inkinen oli hänen hyvä tuttunsa.

- Inkinen äänitti kerran kasetille keikan. Se oli hyvä kasetti. Siinä oli show'ta ja vitsiä mukana, ja kuuntelin sitä paljon autossa. Sitten joku varasti autoradion. Harmitti, kun Sigin kasetti meni mukana. Tyhjä kansi taitaa olla mulla vielä tallella.

Nykyisin taas Turussa asuva Kauko Röyhkä asusteli kaupungissa jonkun aikaan vuoden 1980 paikkeilla. Kane muistelee, että Röyhkä kävi usein liikkeessä.

- Aina kun piti kirjoittaa kuitti, jouduin katsomaan laatikosta, että mikä se hänen oikea nimensä olikaan, kun en sitä ikinä muistanut.Nykyisin Kane kertoo seuraavansa musiikkimaailmaa hyvin vähän. Hänellä on yhä vakituisia asiakkaita, jotka lähettelevät tilauksia uutuuslevyistä kirjeellä. Ne hän tilaa tukusta. Oma musiikinkuuntelukin on vähäistä. Se on vaihtunut äänikirjoihin.

Kane toteaakin, että nyt 63-vuotiaana hän on eläkkeellä ja verkkokaupan pitäminen on siihen sopiva lisä, joka ei vie liikaa aikaa.

- Olen sitä mieltä, että Suomessa yrittäjä ei pääse kunnolla ansioille kuin tekemällä mahdollisimman vähän työtä. Kun teen tunnin päivässä, pääsen oikeilletuntiliksoille, Kane hykertelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää