Turussa asustaa Suomen suurin mäyräkoira

LEMMIKIT Boris on jokirannassa monelle tuttu näky. Mäyräkoiraksi sitä on vaikea uskoa.

Dennis Rafkin ja Boris-koira ovat tuttu näky Aurajoen rannoilla. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Boris on aikamoinen pötkäle. Sellainen, ettei toista ainakaan kotimaassa tule vastaan. Yli metrin pituinen ja 25-kiloinen mäyräkoira saattaa olla jopa maailman suurin mäyräkoira.

– En ole Guinnessin ennätyskirjan tekijöille lähettänyt tietoja. Espanjassa, missä minulla on loma-asunto, paikallisen ruotsalaisen klubin kaverit ainakin kutsuvat Borista myös Ruotsin suurimmaksi mäyräkoiraksi, omistaja Dennis Rafkin nauraa.

Boris päätyi Rafkineille melkoisten sattumusten kautta. Ensimmäinen koira Rafkinin perheessä oli villakoira Manolito, joka eli peräti 16,5-vuotiaaksi.

Seuraavaksi koiraksi Dennis halusi ehdottomasti karkeakarvaisen mäyräkoiran. Charlie oli hänkin jo kunnon jötkäle, 12 kiloa. Charlie ennätti elää peräti 17,5-vuotiaaksi.

Rafkinit olivat kiireisiä pizzeria- ja muissa bisneksissä, joten pitkään oltiin ilman koiraa. Kahdeksan vuotta sitten koirabuumi taas iski. Pizzeria oli ehditty myymään pojalle ja toiselle osakkaalle, ja tarkoitus oli katsella vähän maailmaa.

Koiran hankintaa emmittiin. Kun tuttu sanoi, että on valmis hoitamaan koiraa aina kun Rafkinit ovat poissa, päätös sinetöityi.

Yhdysvaltain reissulta meinasi mäyräkoira jo lähteä mukaan, mutta aika ei ollut vielä oikea. Kun Rafkinit palasivat kotiin, katsastivat he pentueita lähialueelta. Paraisille sellainen oli syntynyt, ja sinne lähdettiin lapsenlapset mukana.

– Siellä oli ihania pentuja. Yksi oli kuin leijona isoine tassuineen ja korvineen. Sanoin, että otan tuon, mutta se oli jo varattu, Dennis muistelee.

Reissulta lähdettiin tyhjin käsin, mutta Dennis ilmoitti, että jos varaus jostain syystä peruuntuu, hän on valmis pennun ottamaan. Sitten hieman ennen juhannusta puhelin soi. Varaus oli peruuntunut. Näin Boris päätyi Rafkineille.

– Boris on maailman ihanin koira. Näyttelyssä sanottiin, että eivät olleet koskaan nähneet näin suurta mäyräkoiraa. Eläinlääkärit ovat sanoneet samaa. Ulkoilemme jokirannassa ja aina joku tulee vastaan ja ihmettelee, onko tuo todellakin mäyräkoira, Dennis nauraa.

Miksi Boris sitten on niin iso? Siihen omistajalla on vankka selitys.

– Boris on aina syönyt paljon Denniksen pizzaa ja pizzaa se rakastaa edelleen.

Mäyräkoira

Rotu on peräisin Saksasta ja jalostettu mäyräjahtiin.

Mäyräkoiria käytetään sekä metsästykseen että seurakoiraksi, ja se sopii hyvin perhekoiraksi.

Suomeen ensimmäiset mäyräkoirat tulivat 1800-luvun lopussa.

Suomen Mäyräkoiraliitto perustettiin vuonna 1947.

Jakautuu rinnanympäryksen perusteella kolmeen kokoluokkaan. Lisäksi rotua löytyy kolmea eri karvamuunnosta.

Normaalikokoiset mäyräkoirat painavat 9-12 kiloa.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Palvelut