Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkittävä mies murhattiin Yliopistonkadulla yli 100 vuotta sitten - Nyt turkulaisyhdistys haluaa miehelle nimikkoaukion

Turun Kansallisseura ry. viettää 120-vuotisjuhliaan sunnuntaina 15.10. klo 14-17 ravintola SubMarinassa. Tilaisuudessa julkistetaan yhdistyksen historiikin jatko-osa 2008-2017.

Toinen yhdistyksenjuhlatapahtumaon Kansallisseuran ensimmäisen puheenjohtajan Valde Hirvikannan (ent. Gustaf Waldemar von Hellens) hautamuistomerkillä käynti sunnuntaina 1.10. klo 15. (Osoite Vanha hautausmaa IV.6.2.3.45) Hallitus laskee haudalle seppeleen. Von Hellens-suvun jälkeläisiä on kutsuttu mukaan.

Kokoomuksen 100-vuotisjuhlaan liittyen Turun Kansallisseura on tehnyt aloitteen ”Hirvikannan aukio” nimeämiseksi osoitteeseen Yliopistonkatu 29. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Valde Hirvikanta asui ja tuli murhatuksi (2.10.1911) aatteensa puolesta tuossa osoitteessa (silloin Venäjän Kirkkokatu 29). Turun Kansallisseuran ensimmäinen huoneisto sijaitsi myös tuossa osoitteessa.

Yhdistys on Kansallisen Kokoomuksen vanhin paikallisyhdistys. Vaikka itse Kokoomus täyttää 100 vuotta 2018, selittyy yhteys aikaisemmilla tapahtumilla. Turun Kansallisseura Sanomalehti Uusi Aura kertoi, että ”kaikkia kansankerroksia” edustava 300:n nouseva kansalaisjoukko oli 12.11.1897 päättänyt Turun Kansallisseuran perustamisesta.

Yhdistyksen perustaminen liittyi suomalaisuusaatteeseen eli fennomaniaan ja sen tarkoitus oli vahvistaa suomen kielen asemaa. Kun Suomalainen puolue perustettiin 1906, Kansallisseurasta tuli sen paikallisyhdistys. Kansallisen Kokoomuksen tultua perustetuksi 1918, tuli Turun Kansallisseurasta sen yksi ensimmäisiä paikallisyhdistyksiä.

Turun Kansallisseura on aina ollut Turun suurin paikallisyhdistys. Sen jäsenmäärä on enimmillään 682 vuonna 1951, jolloin Turussa ei vielä ollut muita alueyhdistyksiä. Nyt määrä on 136 jäsentä.

Tunettuja Turun Kansallisseuran tämän päivän poliitikkoja ovat mm. entinen Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä, joka työskentelee EU:n tilintarkastustuomioistuimessa sekä Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus.