Turulla ei ole omaa mustamakkaraa – mikä on Turun perinneruoka?

RUOKA Rusinamakkara on yksi vaihtoehto ja sen myynti onkin kovassa kasvussa.

Tältä näyttää rusinamakkara. Sitä nautitaan sekä kylmänä että lämpimänä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Kun pyydät ihmistä mainitsemaan tamperelaisen perinneruoan, tulee vastaukseksi ensimmäiseksi ja nopeasti mustamakkara. Turun perinneruoka ei tule paikallisen asukinkaan suusta kovin helpolla. Kauppahallin Lihaliike Reino Jokisen Marko Heinonen miettii asiaa kovasti, mutta selkeää vastausta ei tule mieleen. Työkaverit tarjoavat muun muassa rusinasoppaa, silakkalaatikkoa sekä sallattia eli rosollia, Turkulainen ottaa esiin rusinamakkaran, jota Lihaliike Reino Jokisella on tiskissä.

Rusinamakkara on kauan sitten possunmakkarasta jalostunut, makeampi versio, jonka suosio on kuulemma kasvussa.

– Se johtuu varmaan siitä, että rusinamakkara on lisäaineeton ja sen sisus on hyvin lihainen.

– Myymme sitä noin 40-50 kiloa viikossa. Kasvua on tullut parissa vuodessa parisenkymmentä kiloa, Marko Heinonen kertoo.

Silti rusinamakkara ei ole koko kansan tiedossa. Marko Heinonen arvioi tietävänsä, miksi näin on.

– Varsinais-Suomesta puuttuu tekijöitä. Seudulla on ehkä neljä rusinamakkaran tekijää, valtakunnallisesti noin kymmenen. Rusinamakkaraa myy Turun seudulla ehkä 2-4 paikkaa. Siksi tietoisuus ei parane.

– Tampereella markkinoidaan mustamakkaraa koko ajan. Esimerkiksi suurella Tapolalla on sitä nakyvästi myynnissä, Heinonen toteaa.

Mari Sandell Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta nostaa Turun perinneruokalistalleen suoleen tehdyt ,yrttejäkin sisältävät perinnemakkarat, Turun saariston silakan kaikissa eri muodoissa sekä ruisleivän kuminalla ja saaristolaisleivän. Niitä voidaan toki pitää myös varsinaissuomalaisina herkkuina, hän muistuttaa.

Sandell toteaa, että moni ruoka ja ruoan raaka-aine on tullut suomalaiseen ruokakulttuuriin Turun kautta. Samoin haarukka eli kaffeli.

– Olemme aina osanneet jakaa sivistystä myös alueen ulkopuolelle. Niin ennen kuin nytkin, hän muotoilee.

Ruokatrendit ovat ensin saapuneet Turkuun

Projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta tuo esiin kalat, erityisesti silakan (suolattuna, paistettuna ja esimerkiksi hiillostettuna), kyrsän eli kuminalla maustetun ruisleivän sekä Varsinais-Suomen maakuntaleipä varilimpun. Varilimpun nykyinen ”muunnos” on saaristolaisleipä.

– Vaikka yhtä yksittäistä tuotetta ei Turusta niin selkeästi tule esille kuin esimerkiksi mustamakkara Tampereella, on Turun ruokakulttuurista ja perinteistä säilynyt paljon asioita myös tähän päivään kuten kalat, saaristolaisleipä sekä ravintolakulttuuri.

– Yksi syy Turun moninaisuuden taustalla voi olla myös se, että täällä olemme aina ”kylpeneet” Euroopan trendeissä eli uudet ruokatrendit ovat ensin saapuneet Turkuun mukaanlukien raaka-aineet, mausteet ja ruokailuvälineet.

Kommentoi

Palvelut