Turulla ei ole omaa mustamakkaraa – mikä on Turun perinneruoka?

RUOKA Rusinamakkara on yksi vaihtoehto ja sen myynti onkin kovassa kasvussa.

Tältä näyttää rusinamakkara. Sitä nautitaan sekä kylmänä että lämpimänä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Kun pyydät ihmistä mainitsemaan tamperelaisen perinneruoan, tulee vastaukseksi ensimmäiseksi ja nopeasti mustamakkara. Turun perinneruoka ei tule paikallisen asukinkaan suusta kovin helpolla. Kauppahallin Lihaliike Reino Jokisen Marko Heinonen miettii asiaa kovasti, mutta selkeää vastausta ei tule mieleen. Työkaverit tarjoavat muun muassa rusinasoppaa, silakkalaatikkoa sekä sallattia eli rosollia, Turkulainen ottaa esiin rusinamakkaran, jota Lihaliike Reino Jokisella on tiskissä.

Rusinamakkara on kauan sitten possunmakkarasta jalostunut, makeampi versio, jonka suosio on kuulemma kasvussa.

– Se johtuu varmaan siitä, että rusinamakkara on lisäaineeton ja sen sisus on hyvin lihainen.

– Myymme sitä noin 40-50 kiloa viikossa. Kasvua on tullut parissa vuodessa parisenkymmentä kiloa, Marko Heinonen kertoo.

Silti rusinamakkara ei ole koko kansan tiedossa. Marko Heinonen arvioi tietävänsä, miksi näin on.

– Varsinais-Suomesta puuttuu tekijöitä. Seudulla on ehkä neljä rusinamakkaran tekijää, valtakunnallisesti noin kymmenen. Rusinamakkaraa myy Turun seudulla ehkä 2-4 paikkaa. Siksi tietoisuus ei parane.

– Tampereella markkinoidaan mustamakkaraa koko ajan. Esimerkiksi suurella Tapolalla on sitä nakyvästi myynnissä, Heinonen toteaa.

Mari Sandell Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta nostaa Turun perinneruokalistalleen suoleen tehdyt ,yrttejäkin sisältävät perinnemakkarat, Turun saariston silakan kaikissa eri muodoissa sekä ruisleivän kuminalla ja saaristolaisleivän. Niitä voidaan toki pitää myös varsinaissuomalaisina herkkuina, hän muistuttaa.

Sandell toteaa, että moni ruoka ja ruoan raaka-aine on tullut suomalaiseen ruokakulttuuriin Turun kautta. Samoin haarukka eli kaffeli.

– Olemme aina osanneet jakaa sivistystä myös alueen ulkopuolelle. Niin ennen kuin nytkin, hän muotoilee.

Ruokatrendit ovat ensin saapuneet Turkuun

Projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta tuo esiin kalat, erityisesti silakan (suolattuna, paistettuna ja esimerkiksi hiillostettuna), kyrsän eli kuminalla maustetun ruisleivän sekä Varsinais-Suomen maakuntaleipä varilimpun. Varilimpun nykyinen ”muunnos” on saaristolaisleipä.

– Vaikka yhtä yksittäistä tuotetta ei Turusta niin selkeästi tule esille kuin esimerkiksi mustamakkara Tampereella, on Turun ruokakulttuurista ja perinteistä säilynyt paljon asioita myös tähän päivään kuten kalat, saaristolaisleipä sekä ravintolakulttuuri.

– Yksi syy Turun moninaisuuden taustalla voi olla myös se, että täällä olemme aina ”kylpeneet” Euroopan trendeissä eli uudet ruokatrendit ovat ensin saapuneet Turkuun mukaanlukien raaka-aineet, mausteet ja ruokailuvälineet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää