Näin moderneja ovat Turun Ylioppilaskyläsäätiön uudet asuntokohteet

ASUMINEN Rakennukset valmistuvat vuosina 2020-21.

Teemu Nurmi

Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) arkkitehtuurikilpailu kahdesta uudesta opiskelija-asuntokohteesta (Tyyssija ja Kylänkulma) on päättynyt ja voittajat on valittu.

Nykyisen asukastoimiston tontille sijoittuvan uuden asuntokohteen Tyyssijan (os. Inspehtorinkatu 4, 20540 Turku) tavoitteena on luoda Ylioppilaskylän alueelle selkeä toiminnallinen keskus ”Ylioppilaskylän sydän” ja vahvistaa näin kylän identiteettiä ja omaleimaista luonnetta, sekä samalla olla osana tulevaa uutta kampusaluetta.

Tyyssijan arkkitehtuurikilpailun voittajatyöksi valittiin kilpailuehdotus nimeltä ”Emo”. Työn ovat suunnitelleet Pekka Mäki, Rauno Lehtinen ja Jani Vahala arkkitehtitoimisto SIGGE Arkkitehdit Oy:stä.

Ovaalin muotoinen rakennus on sijoitettu keskeisesti tontille muodostaen sisäpihalle selkeän, ison piha-aukion. Rakennuksen maantason lasinen ja molempiin suuntiin avoin kauppa- ja ravintolakerros edistää alueen elävyyttä. Rakennuksen lämmitysenergiamuoto tulee olemaan maalämpö, lisäksi viherkatolle on suunniteltu sijoitettavan aurinkopaneeleita.

Asuntokohteeseen on arvioitu valmistuvan noin 200 uutta opiskelija-asuntoa sekä asumiseen liittyviä yhteistiloja (pesula-, sauna- ja varastotilat sekä yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja). Kohteeseen tulee lisäksi erilaisia palvelutiloja, kuten esim. TYS:n toimisto, ravintola-kahvila, päivittäistavarakauppa ja muuta liiketilaa (esim. opiskelijaliikunnan kuntosali). Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 35 miljoonaa euroa ja rakennustöiden on tarkoitus ajoittua vuosille 2018-2020.

Kylänkulman opiskelija-asuntokortteli sijoittuu Halisten kosken tuntumaan ja tulee toimimaan Ylioppilaskylän uutena itäisenä reuna-alueena. Alue sijaitsee aivan Aurajokirannan tuntumassa ja alueen vieressä sijaitsee Uhrimäen suojeltu muinaismuistoalue.

Tällä hetkellä alueella sijaitsevat vanhat huolto- ja päiväkotirakennukset puretaan ja uudisrakennuksiin sijoitetaan uusia opiskelija-asuntoja sekä opiskelija-asumista tukevia palveluja.

Kylänkulman arkkitehtuurikilpailun voittajatyöksi valittiin kilpailuehdotus nimeltä ”Kaupunkipuistossa”. Työn ovat suunnitelleet Selina Anttinen ja Vesa Oiva arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä.

Asuntokohteeseen on määritelty tulevan noin 350 kappaletta opiskelija-asuntoja. Rakennuksiin sijoitetaan myös asumiseen liittyviä yhteistiloja (mm. pesula-, sauna- ja varastotilat sekä yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja) ja erilaisia palvelutiloja esim. kahvilatila.

Asuntokohteen yhteispihasta on haluttu tehdä yleisilmeeltään vehreä puisto, jonka lomaan on sijoitettu erilaisia toiminnallisia osia kuten grillauspaikkoja, ulkoliikuntapisteitä ja illanviettopaikkoja. Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 45 miljoonaa euroa ja rakennustöiden on arvioitu alkavan vuonna 2019. Kohteen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 syksyllä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut