Turun amk:ssa aloittivat ensimmäiset verkko-opiskelijat – koko tutkinnon voi suorittaa vaikka Ruotsista

Turun ammattikorkeakoulussa aloittivat syksyllä 2017 ensimmäiset kokonaan verkossa tutkintonsa suorittavat opiskelijat. Verkko-opintoina voi opiskella sosionomiksi tai tradenomiksi International Business- ja mediatuotanto-koulutuksissa.

– Olemme aikamoisia pioneereja täällä Turussa kun koko tutkinnon voi opiskella verkon avulla, vain Lapissa ja Diakonia-ammattikorkeakoulussa on ollut vastaavia kokeiluja ja toteutuksia, kertoo sosiaalialan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Meeri Rusi

Sosionomin online-tutkintoa lähtee opiskelemaan 21 opiskelijaa ympäri Suomen, kauimmaisin heistä asuu Rovaniemellä. Tradenomeja opiskelee verkkokoulutuksissa kahdessa ryhmässä.

Online-tutkinto tuo mahdollisuuden siihen, että voi opiskella missä vain. Opiskelu edellyttää kuitenkin verkostoitumista työelämään joko omassa kotikunnassa tai vaikka jossain muussa maassa ympäri maailmaa. Yksi sosionomi-opiskelijoista tekee opintojaan Ruotsista käsin.

– Erilaiset projektit, oppimistehtävät, ohjauskeskustelut ja harjoittelut kytkevät opiskelijat työelämään, asiakkaisiin ja omaan tutorryhmäänsä jo opintojen alussa. Opinnot antavat verkossa tehtävän asiakkaiden kohtaamisen ja palveluohjauksen valmiuksia, joita sote-uudistuksen myötä tarvitaan entistä enemmän.

Sosionomi-koulutuksen tutor-opettaja Juha Knuuttila kertoo, että on odottanut verkossa toteutettavien opintojen tuloa jo useamman vuosikymmenen. Online-tutkinnoissa pätevät samat opetussuunnitelmien mukaiset oppimistavoitteet kuin päiväopetuksessa.

Opettaja-tutorit räätälöivät oppimistehtävät niiden mukaan. Esimerkiksi sensitiivisen kohtaamisen opettelu vaatii henkilökohtaista vuorovaikutusta. Jo opintojen alussa onkin asiakastyöprojekti, jolloin opiskelijat lähtevät ”kentälle” ja alkavat jo verkostoitua oman alueensa toimijoihin.

Marion Routti haki sosionomin verkko-opintoihin, koska asuu kumppaninsa kanssa Karvialla. Hän pohtii, että opeteltavaa tulee olemaan paljon erilaisissa työkaluissa, joita online-opinnoissa käytetään. Routti uskoo kuitenkin, että Skypen ja muiden välineiden käyttö tulee nopeasti tutuksi opinnoissa. Hänellä on jo aiempaa kokemusta ihmisläheisestä työstä.

– Näiltä opinnoilta odotan mielenkiinnolla uudenlaista ihmisläheisyyttä. Odotan saavani uuden ammatin, jossa pääsen toteuttamaan itseäni ja olemaan hyödyksi kokonaisuudelle.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut