Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Österbladin puutalojen toivotaan säilyvän

KESKUSTA Hotelli- ja liiketilakaavailut pääkirjaston naapuriin herättävät huolen tontin puutaloista.

Österbladin tontille kaavaillaan liike- ja toimistotiloja, hotellia sekä asumista. Aikeet asettavat vaakalaudalle korttelin vanhat puutalot. Linnankadulla Dynamo-klubia pyörittävä Jussi Lehtinen toivoo, että puutalot saadaan tontilla säilytettyä.

– Toivon, että kulttuurihistorialliset näkökohdat huomioidaan ja Dynamon toiminta voi jatkua, Lehtinen tiivistää.

Lehtinen kertoo ymmärtävänsä, että tontin omistajataho haluaa rakentaa paikalle myös uutta. Jonkinlainen puutalot säilyttävä -kompromissi olisi kuitenkin toiveissa.

– Säilyttämisessä pitää tietenkin huomioida, että tontti on isohko. On epärealistista ajatella, että sisäpiha olisi kaupunkipuistoa. Toivon, että yhteistyössä vuokranantajan kanssa löydetään kaikille kelpaava kompromissi.

Moni olisi valmis purkamaan Österbladin tontin puutalot. Niitä pidetään huonokuntoisina ja kaupunkikuvaa rumentavina. Lehtisen mukaan ainakin Dynamon talo on hyvässä kunnossa.

– Taloon on tehty rakennetutkimus ja talon kuntoa on selvitetty. Se sai puhtaat paperit ja todettiin erittäin vankaksi kantamaan suuria yleisömääriä, Lehtinen muistuttaa.

Puutalokorttelien säilyminen tuntuu Lehtisen mukaan ainoalta mahdollisuudelta Dynamon toiminnan jatkumiseen.

– Tilaratkaisuna tällainen kaksikerroksinen puutalo sopii nimenomaan tällaiseen toimintaan. Vaikea olisi nähdä tätä jatkettavan samanlaisena missään muualla.

Nopea katugallup puutalojen edustalla näyttäisi puoltavan talojen säilyttämistä.

– Turistitkin tykkää tällaisista rakennuksista, ja uskon, että museovirastokin tykkää säilyttää ne, puhuu Mauno Virtanen säilyttämisen puolesta.

Vain etunimellään esiintyvä Anni taas pitää kysymystä varsin vaikeana. Hänen mielestään eteenpäin pitäisi mennä mutta myös vanhaa säilyttää.

– Katson kyllä mieluummin tätä maisemaa kuin isoa betonimöykkyä.

Hilkka Rinne taas on sitä mieltä, että puutalot eivät nyt näytä säilyttämisen arvoisilta.

– Jos nuo entrattaisiin ja maalattaisiin, ne voisivat olla kauniitakin.

Oona Sorsa kertoo puoltavansa talojen säilyttämistä.

– Haluan käydä jatkossakin Dynamossa, hän kiteyttää.

Malla Jokinen taas säilyttäisi Dynamon talon, mutta Linnankadun ja Kauppiaskadun kulman talon arveluttaa.

– Tykkään vanhoista taloista, ja jos ne olisivat paremmassa kunnossa, ei niitä tarvitsisi purkaa. Dynamo-talo on kiva, mutta toinen näyttää kallistuneelta.