Vielä on mahdollisuus saada opiskelupaikka syksyksi – Turun AMK:n polkuopintojen haku alkaa

Annastiina Lehtonen

Jos opiskelupaikka jäi yhteishaussa haaveeksi, ei kannata vielä luovuttaa.Turun AMK tarjoaa ensi viikon alussa mahdollisuuden hakea AMK:npolkuopintoihin.

Polkuopinnoissa voi opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa tietyn alan ensimmäisen vuoden opinnot (60 opintopistettä) ja saavuttaa samalla paikan tutkintokoulutukseen.

Polkupaikkoja on tarjolla yhteensä 240 eri aloilla. Osaan opinnoista on haku maanantaista keskiviikkoon, osa täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä tiistaiaamusta alkaen.

– Itselläni kävi niin, että myöhästyin yhteishausta, enkä halunnut odottaa vuotta. Opiskelin polkuopinnoissa konetekniikkaa, ja olen nyt jatkanut saman ryhmän kanssa tutkinto-opiskelijana, kertoo konetekniikan opiskelija Marika Äijö Äijö suosittelee polkuopintoja kaikille, joilla hakukriteerit opintoihin eivät muuten täyty, tai yhteishaku menee syystä tai toisesta ohi.

Mitä polkuopinnoissa voi opiskella?

Tänä syksynä alkavissa polkuopinnoissa on tarjolla opintoja kulttuurista, tekniikan ja liikenteen alalta, sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalta sekä yhteiskuntatieteiden, hallinnon ja liiketalouden alalta.

Erilaisia vaihtoehtoja on niin päivätoteutuksina kuin monimuoto-opintoina, jotka voi suorittaa työn ohessa. Lisäksi kahdessa liiketalouden alan toteutuksessa on mahdollisuus opiskella verkossa online-opintoina.

Myös maisteritason opinnoissa eli ylemmissä AMK-tutkinnoissa on muutamia polkuopintopaikkoja eri aloilla. Niihin on kelpoisuusvaatimuksena aiempi korkeakoulututkinto.

Miten polkuopinnot eroavat muusta opiskelusta AMK:ssa?

Polkuopiskelijoille ei tule automaattisesti oikeutta suorittaa tutkintoa, vaan he voivat halutessaan pyrkiä ensi vuonna ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoiksi joko yhteishaun tai avointen ammattikorkeakouluopintojen erillishaun kautta.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta syksyllä 2017 alkava polkuopinto-oikeus kestää yhden lukuvuoden ja päättyy heinäkuussa 2018. Opinnot ovat maksullisia.

Polkuopiskelijat eivät ole oikeutettuja opintososiaalisiin etuuksiin kuten Kelan opintotukeen taiVR:n alennukseen. TE-toimiston asiakkaana olevan kannattaa varmistaa, onko hänen mahdollista opiskella etuudellaan ja kuinka paljon opintopisteitä hän kuukauden aikana saa suorittaa.

Polkuopiskelijan on kuitenkin mahdollista saada ateriaetu Turun AMK:ssa, ja hän voi halutessaan liittyä opiskelijakuntaan.

Miten ja milloin polkuopintoihin haetaan?

Hakeminen tai ilmoittautuminen polkuopintoihin tapahtuu eri tavoilla koulutuksen mukaan.

Ilmoittautumisjärjestyksessä hakemisessailmoittautumislomake aukeaa tiistaina 1.8.kello 9. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opiskelumotivaatiota ja -halukkuutta kartoittavan lomakkeen avulla ilmoittautumisenlomake on avoinna maanantaista 31.7.kello 12:sta keskiviikkoon2.8. kello15 asti. Opiskelijavalinta perustuu opiskelijan motivaatiota, opiskeluhalukkuutta, korkeakouluopiskelutaitoja sekä realistista ajankäytön hallintaa kartoittaviin kysymyksiin.

Ylempiin AMK-polkuopintoihin ilmoittautuminen tapahtuu motivaatiota kartoittavan lomakkeen avulla: lomake on avoinna 31.7. kello 12:sta 2.8. kello 15 saakka.

Ilmoittautumis- tai hakutavan voi tarkistaa kunkin koulutuksen kohdalta luettelosta, joka löytyy Turun AMK:n polkuopintojen sivulta: https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/avoin-amk/polkuopinnot/

Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet löytyvät samalta sivulta. Tiedon polkuopiskelupaikasta saa 8.8. mennessä.

Lähde: Turun AMK:n tiedote

Polkuopinnot on kehitetty henkilöille, jotka haluavat opiskelemaan, eivätkä ole vielä saaneet opiskelupaikkaa.

Reitti opintoihin käy avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Polkuopintojen jälkeen voi hakea tutkinto-opiskelijaksi joko yhteishaun tai avoimen AMK:n erillishaun kautta.

Polkuopintoihin ei ole AMK:n pohjakoulutusvaatimusta, vaan niihin voivat hakea kaikki kiinnostuneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu