Ville Tavio: Hallitusyhteistyö ei kaatunut yhteiseen arvopohjaan – taustalla Timo Soinin vallanhimo

Perussuomalaisten turkulainen kansanedustaja Ville Tavio pitää viime päivien tapahtumia suomalaisen demokratian häpeäpilkkuna.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun perussuomalaiset valitsivat puolitoista viikkoa sitten lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon

Valinnan jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittivat, etteivät he voi jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. He kertoivat, että hallituksen kaatuminen johtuu yhtenäisen arvopohjan puuttumisesta.

Sipilä oli jo matkalla presidentin luokse Naantalin Kultarantaan pyytämään hallitukselle eroa, kun 20 perussuomalaisten kansanedustajaa irtaantui perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja muodosti Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän.

Tavio on vakuuttunut, että hallituksen kärkipoliitikot olivat suunnitelleet tapahtumat tarkasti etukäteen. Hän viittaa Lännen median toimittajaan Lauri Nurmeen, joka kertoi suunnitelmasta jo viikkoa ennen Halla-ahon valintaa. Nurmi kertoi saaneensa asialle vahvistuksen useista eri hallituslähteistä.

– Lännen median toimittaja on mielestäni kuvannut tilanteen hyvin. Hallituksella on ollut suunnitelma siltä varalta, että Halla-aho valitaan.

Tavio kertoo tajunneensa jälkikäteen, että soinilaiset tekivät jo ennen puoluekokousta varovaisia tunnusteluja, ketkä ovat valmiit nousemaan Halla-ahoa vastaan.

– Minultakin kysyttiin sen suuntaisia kysymyksiä, mutta keskustelu ei edennyt pidemmälle, kun ilmoitin, että olen valmis seisomaan kumman tahansa puheenjohtajan takana.

Tavio uskoo, ettei hallitusyhteistyö kaatunut yhteisen arvopohjan puutteeseen. Hän huomauttaa, että Sampo Terho kertoi useissa vaaliväittelyissä olevansa vähintään yhtä maahanmuutto- ja EU-kriittinen kuin Halla-aho. Terho on Halla-ahon tapaan rakentanut poliittista uraansa Hommafoorumissa.

– Todellisuudessa kaikki johtuu siitä, että (Timo) Soini ei osaa luopua vallasta. Hän olisi halunnut Terhon voittavan. Soinin suurin heikkous on hänen itsekeskeisyytensä ja vallanhimonsa.

Tavio arvioi, että Soinin oli helppo saada kokoomus ja keskusta mukaan suunnitelmaan.

– Keskusta ja kokoomus saivat unelmapaikan hajottaa kilpaileva puolue. Tämä oli syöttö heidän lapaansa. Lisäksi he saivat hallituskumppanin, joka on täysin heidän käskyvaltansa alla. Keskusta ja kokoomus voivat vaihtaa milloin vain tilalle kd:n ja rkp:n. Soinilaiset ovat maansa myyneitä marionetteja.

Tavion mukaan Soinin oli helppo saada 20 loikkaria kokoon.

– Soinilla on valtaa ihmisiin. Perussuomalaisten ryhmässä oli edustajia, jotka olivat valmiit hyppäämään kaivoon, jos Soini niin sanoo. Hän välillä lupaa ihmisille jotakin, välillä johtaa heitä pelolla.

Tavio uskoo, että perussuomalaiset jatkavat entistä vahvempina.

– Eduskuntaryhmä hajosi, mutta puolue jatkaa yhtenäisenä. Puolustamme entistä hanakammin meille tärkeitä asioita. Uusi johto on monin verroin parempi kuin vanha. Meillä on rehellinen puheenjohtaja, joka puolustaa isänmaallisia ja länsimaalaisia arvoja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut