Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen maailmankansalainen nappaa junan vaikka Torinoon, jos siltä tuntuu: "Rento asenne ratkaisee"

MATKUSTELU Aino Vasankari muistuttaa, että matkustellessa voi sattua, mutta kaikesta silti selviää.

Herätyskello ei herättänyt, mutta jokin vaisto sai hereille kello 6.50, minuutilleen lennon takeoff-aikaan.

Paniikinomainen pyrähdys läheiselle lähtöportille ei pelastanut turkulaista Aino Vasankaria, 23, vaan Amsterdamin lentokentällä ennen kotiin paluuta vietetty yö näytti päätyvän pienimuotoiseen katastrofiin.

– Näin jo portille juostessani, kuinka kone irtaantui lähtöportilta. Siinä sitten mietin, ettei tässä nyt ole enää mitään tehtävissä. Kuka oikeasti nukkuu lentonsa ohi portilla? Vasankari naurahtaa jälkeenpäin.

Ja niin tapauksen eeppisyys nauratti myös tuona viime viikon torstain aamuna. Vaihto-opiskelijana kevättä Veronassa Pohjois-Italiassa viettävä Vasankari oli kotimatkalla yhdeltä kevään lukuisilta ja ainutlaatuisilta reissuiltaan.

Hetken mielijohteesta buukattu reissu Dusseldorfiin ja Amsterdamiin kattoi ystävien tapaamista kahdessa eri kaupungissa, mutta lopulta oli aika palata kotiin tenttien äärelle. Menetetyn lennon tilalle Vasankari ehti miettiä jopa 20 tunnin yöbussia Italiaan.

– Lentoja katsellessa totesin, että olisi oikeastaan halvempaa matkustaa vaikka New Yorkiin.

Lopulta halpa lento löytyi samalle päivälle, tuntien googlaamisen ja vaihtoehtojen mietiskelyn jälkeen. Myös seuraavan päivän suullinen ruoka- ja viinimarkkinoinnin tentti meni kunnialla läpi.

– Olihan se aika eeppistä! Vasankari miettii sattunutta.

Vaihtokeväänsä aikana Vasankari on ehtinyt kiertää Italian kolkkia aina Sisiliaa, Venetsiaa, Sardiniaa ja Dolomiitteja myöten. Mukaan mahtuu myös esimerkiksi juna-asemalla päätetty reissu Torinoon.

Lista Vasankarin vierailemista paikoista kevään aikana on niin pitkä, että kaikkea on saman tien vaikea muistaa.

– Mukana on myös paikkoja, joiden nimeä en tiedä.

Vasankari on mahdollisesti nähnyt Italiaa enemmän kuin italialaiset keskimäärin, eikä heinäkuussa koti-Suomeen palaava reissaaja ole vielä lähellekään valmis.

– On myös lista paikoista, jotka ovat näkemättä. Tuntuu, että aikahan tässä loppuu kesken!

Ja kaiken lisäksi Vasankari on suorittanut opintojaan sekä Jyväskylän että Veronan yliopistoon.

Vasankari on todellinen esimerkki matkaajasta, joka on ehtinyt elämänsä aikana reissata Eurooppaa ympäri.Muut mantereet ovat vielä kokematta, mutta tuskin enää kauan.

Aina matkustelu ei ole kuitenkaan ollut yhtä nautinnollista. Nykyinen reissunainen kertoo kolmevuotiaana huutaneensa kiertomatkalla Euroopassa auton takapenkillä vanhemmilleen, etteivät he voi pakottaa häntä tähän. Kaikesta huolimatta Vasanakri uskoo palon matkustaa ja nähdä maailmaa tulevan perheeltään.

– Varmasti. Kokisin, että minulle on normi mennä ja nähdä. Tyylini on seikkailla, kokea ja tehdä paljon, ja paikallisen kulttuuriin tutustuminen on tärkeää.

Vasankari ei tahdo reissuillaan, joita tekee pääsääntöisesti yksin, elää ”suomalaista elämää”, vaikka ei näe siinä mitään vikaa.

Matkaaja säntää reissuun usein lyhyellä varoitusajalla ja joskus jopa vahingossakin. Seuraavaksi olisi tiedossa Napoli yhdessä puolalaisen opiskelukaverin kanssa.

– Varattiin pelkkä menomatka tarjouksesta, pitäisi sitten varmaan pikkuhiljaa miettiä majoitustakin ja muuta, Vasankari toteaa.

Palo matkustamiseen syntyy uusien paikkojen näkemisestä. Palkitsevinta ja opettavaisinta reissuilla on kuitenkin erilaiset ihmiset ja heidän tarinat

– Kyllä vastaan tulleet ihmiset ovat tehneet reissuista upeita.