Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun yliopiston tutkijat kehittivät uuden materiaalin valaisiimiin - edullisempi ja tuottaa auringonvalon sävyä

Turun yliopiston kemian laitoksen epäorgaanisen materiaalikemian tutkimusryhmä kehitteli hackmaniittimateriaaliin perustuvan synteettisen materiaalin, joka tuottaa laajaspektristä valoa.

Hackmaniitti sisältää vain yleisiä ja myrkyttömiä alkuaineita. Siten hackmaniitin tuotantokustannukset ovat vähäiset ja siitä ei muodostu vaikeasti hävitettävää jätettä tai terveysriskejä.

DosenttiMika Lastusaari arvioi, että hackmaniitit löytävät sovelluskohteita myös hankalien olosuhteiden hoitopaikkadiagnostiikassa, sillä hackmaniittien loisto voidaan virittää myös auringon valon avulla.

– Kestoluminesenssi, joka tunnetaan myös nimellä jälkiloiste, on ilmiönä käytössä pimeässä hohtavissa sovelluksissa kuten hätäpoistumistiekilvissä ja -opasteissa sekä kellojen osoittimissa. Hackmaniittimateriaalimme pystyy tuottamaan silmin nähtävää valkoista kestoluminesenssia 7 tunnin ajan pimeässä. Spektrometrin avulla loiste voidaan havaita yli 100 tunnin ajan,Lastusaarisanoo.

– Kehittämäämme hackmaniittia voidaankin käyttää tavallisissa lampuissa yksikomponenttisena loisteaineena tuottamaan luonnollista valkoista valoa. Lisäetuna hackmaniittilampuissa on, että ne jatkavat loistamistaan vielä sähköjen katkeamisen jälkeenkin, jolloin ne soveltuvat poistumistieopasteiksi, Lastusaari jatkaa.

Valaisimissa käytetään valkoista valoa tuottavia lamppuja, jotta voitaisiin imitoida auringon tuottamaa valoa. Nykyisin käytettävissä lampuissa – loisteputkissa ja LEDeissä – valkoinen valo saadaan aikaan käyttämällä lantanideja sisältäviä loisteaineita.

Lantanidien käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia. Yhtäältä ne ovat kalliita ja niiden hinta saattaa vaihdella paljon, toisaalta lantanidien avulla ei saada aikaiseksi aurinkoa imitoivaa laajaa spektriä. Lantanideilla valkoinen valo tuotetaan sekoittamalla kolmea kapeaspektristä pääväriä eli punaista, vihreää ja sinistä, siksi näiden lamppujen valaistuksessa asiat näyttävät erivärisiltä kuin auringon valossa.

Hyviä valkoista kestoluminesenssia tuottavia materiaaleja ei ole tähän asti ollut.