Kuvat: Mauno Koiviston hauta humisee historiaa – vieressä lepää erikoinen joukko kuuluisuuksia

Presidentti Koivisto haudataan torstaina Risto Rytin ja Urho Kekkosen läheisyyteen. Koiviston hauta sijaitsee kuvassa olevien henkilöiden oikealla puolella. Lukijan kuva

Jari Pietiläinen

Helatorstaina haudattava presidentti Mauno Koivisto lasketaan Hietaniemessä lepoon alueella, joka suorastaan henkii Suomen valtiollista historiaa.

Koiviston hauta sijaitsee hautausmaan uudella alueella korttelissa U25 kahden muun presidentin ­– Risto Rytin ja Urho Kekkosen ­– välissä. Lähistöllä ovat myös presidentti Paasikiven ja pääministerien Fagerholmin ja Sorsan leposijat.

Historiasta kiinnostuneet tietävätkin, että myös sotasyyllisiksi tuomitut ministerit Väinö Tanner ja Jukka Rangell lepäävät samalla alueella, lähellä kappelia ja kellotornia.

Presidenttien hautamuistomerkit ovat herättäneet keskustelua kautta vuosikymmenten. Kekkosen hautapaaden on veistänyt Harry Kivijärvi ­– tämä hautakivi pystytettiin vuonna 1987. Monumentissa on aaltomainen laine, joka kuvaa auran viiltoa ajan juoksussa.

Rytin ja Mannerheimin hautamuistomerkit ovat puolestaan kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen käsialaa.

Mannerheimin hautapaasi koki kovia jouluna 1999, jolloin sen päälle asetetuista sadoista kynttilöistä syntyi massiivinen roihu ja kuumuus lohkaisi kiven alareunasta parimetrisen kappaleen

Marskin hautakivi korjattiin myöhemmin betonilla, joka oli käsitelty muistuttamaan graniitin luonnonmukaista pintaa.

Mauno Koivisto on seitsemäs Hietaniemeenhaudattava presidentti – valtionpäämiehistä vainKalliojaSvinhufvudon haudattu muualle kuin Helsinkiin.

– Vielä tässä vaiheessa ei Koiviston tulevasta hautapaadesta ole tehty päätöksiä. Uskoisin, että asia etenee ajan kanssa niin, että muistomerkistä voidaan järjestää esimerkiksi suunnittelukilpailu, kertoo viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski Valtioneuvoston kansliasta.

– Missään tapauksessa asialla ei ole kiire. Siihen palataan aikaisintaan kuukausien sisällä.

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset voivat kerätä torstaina Helsingin kaduille jopa 100 000 seuraajaa.

– Tämä raja voi hyvinkin rikkoutua, jos helatorstain sää on kaunis. Joka tapauksessa yleisöä on katujen varsilla useita kymmeniätuhansia henkilöitä, arvioi ylikomisario Heikki Porola maanantaina Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Poliisi kuitenkin haluaa pitäytyä hautajaisten osalta sivuroolissa, mutta aikoo turvata järjestyksen koko hautajaisreitin varrella.

Presidentti Koiviston hautajaiset Helsingin tuomiokirkossa 25.5. alkaen kello 13.00.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut