Palkittu turkulainen yrittäjä selvisi erosta, syövästä ja työuupumuksesta – elämänarvot menivät uusiksi

Varsinais-Suomen vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Mikko Hietala sanoo, ettei yrittäjiä kannata kadehtia.

–Jos nyt pitäisi käydä uudestaan läpi se, mitä neljän ja puolen vuoden aikana on tapahtunut, en ikinä lähtisi yrittäjäksi. Olen kuitenkin kiitollinen, että olen käynyt sen kaiken läpi. Se on kasvattanut minua ihmisenä ja pistänyt elämänarvot uuteen järjestykseen.

Hietala perusti MBakery-leipomonsa vuonna 2012, kun kuuli jäävänsä työttömäksi Aschanilta. Hän osti työnantajaltaan koneet ja alkoi leipoa itse.

Neljässä ja puolessa vuodessa MBakery on kasvanut yli 40 työntekijän yritykseksi, jolla on Turussa kaksi kahvilaa, kahvila-ravintola ja tehtaanmyymälä.

Hietala näkee MBakeryn menestymiseen monta syytä.

–Turussa oli varmaan sopiva markkinarako. Perinteisiä konditorioita oli, mutta uudempia toimijoita ei ollenkaan. Täällä on saanut temmeltää yksinään. Ehkä sen takia olemme saaneet niin hyvän jalansijan.

–Tuotteet ovat olleet sopivasti erilaisia etenkin väriltään. Kun suomalaiset konditoriatuotteet ovat perinteisesti joko valkoisia tai ruskeita, kirkkaankeltainen passionmansikkakakku herättää huomiota.

Osuutensa voi olla silläkin, että Hietala on omien sanojensa mukaan ollut aina työnarkomaani.

–Kun päätin perustaa oman firman, työnteko lähti ehkä jossain vaiheessa käsistäkin. Firmasta tuli elämä.

Yritys on tuonut paljon hyvää. MBakery valittiin vuonna 2015 Suomen parhaaksi leipomoksi ja yrittäjä valittiin viime kuussa Varsinais-Suomen nuoreksi yrittäjäksi.

–Se, että uskalsi perustaa firman, oli iso juttu. Toinen virstanpylväs oli Piece of Caken aukaisu. Silloin firman näki ensimmäistä kertaa ihmisten keskellä.

Hietala on intohimoinen matkustaja. Yrittäminen mahdollistaa matkustamisen. Hietala kiertää paljon maailmalla ja käy tutustumassa kahviloihin ja leipomoihin.

Siitä päästäänkin yrittämisen varjopuoliin. Vuoden nuori yrittäjä on saanut kokea myös suomalaiskansallisen kateuden.

–Pahoja puheita on tullut vastaan: taitaa firmalla mennä hyvin, kun Hietala vain painelee maailmalla. Ihmiset eivät tiedä, että 70 prosenttia reissuista on työreissuja, jolloin käyn katsomassa konditorioita. Loput ovat lomareissuja, joissa puolet ajasta kierrän kahviloita ja leipomoita.

Yrittäjä tekee pitkää päivää. Aamu alkaa varhain ja viimeiset työpuhelut soitetaan iltakymmeneltä. Hietala kertoo huomanneensa ajoittain väsymyksen ja burnoutin oireita. Vaikka rakastaa työtään, se voi joskus käydä raskaaksi.

Oma lukunsa on syöpä, joka Hietalalla todettiin vain yhdeksän kuukautta firman perustamisen jälkeen. Taistelu kesti neljä vuotta.

–Firma menestyi, mutta harva tiesi, että minulla oli samaan aikaan käynnissä rankat syöpähoidot.

Menestyksen taustalla tapahtui muutakin. Hietala kertoo menettäneensä firman takia pitkän parisuhteen.

–Keskityin silloin enimmikseen firmaan. Sitä olen katunut ja kadun välillä vieläkin.

Nyt elämä näyttää paremmalta. Syöpä on voitettu ja yrittäjä on oppinut panemaan asioita mittasuhteisiinsa. MBakery ei aio Hietalan mukaan avata tänä vuonna uusia kahviloita vaan keskittyy nykyisten kehittämiseen ja uusiin tuotteisiin.

–Nyt on kaikki paremmin. Ensimmäistä kertaa neljään vuoteen kroppa ottaa kunnolla vastaan fyysistä rasitusta. Olen vihdoin päässyt treenaaman, saanut painoa pois ja uni maistuu paremmin. Elämä rupeaa pikku hiljaa tuntumaan elämältä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut