Turku haluaa robottibussin Kupittaalle

LIIKENNE Föli-johtaja Sirpa Korteen mielestä kuljettajaton bussi sopisi parhaiten Kupittaan Lemminkäisenkadun puoleiselle alueelle siirtämään ihmisiä kaupunginosan sisällä.

Sirpa Korte on iloinen Fölin kasvaneista matkamääristä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun seudun joukkoliikenne Föli suunnittelee saavansa lähivuosina käyttöön robottibussin, joka olisi niin sanottu kuljettajaton älybussi. Robottibussia on jo kokeiltu toissa vuonna Vantaan Asuntomessuilla sekä viime kesänä Helsingissä, syksyllä Espoossa sekä loppuvuodesta Tampereella ja nyt uudestaan vapun jälkeen. Tulevaksi kesäksi robottibussi reissaa taas Helsinkiin ja sieltä Espooseen.

Projekti päättyy jo ensi vuonna, mutta Turku haluaa oman robottibussinsa pysyvään liikennöintiin. Lähtökohta bussin suunnittelulle on hyvä, sillä Fölin uusi kehittämispäällikkö Topias Pihlava veti aikoinaan Vantaan CityMobil2-robottibussihanketta.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte tietää jo alueen, jossa robottibussia kipeimmin kaivataan.

– Haluamme sen Kupittaalle, joka kasvaa koko ajan. Lisääntyvät opiskelija-, työntekijä- ja asukasmäärät tuovat meille suuren haasteen ja jatkossa ihmiset siirtyvät entistä enemmän Kupittaan sisällä paikasta toiseen, Korte sanoo.

Korte tarkoittaa Lemminkäisenkadun ympäristöä, joka on liikentellisesti jo nyt hyvin tukkoinen ja lisää rakennuksia on tulossa. Robottibussi auttaisi väen Kupittaan sisällä kulkemisen lisäksi runkobussilinjastoa, jolle se toimisi syöttöliikenteenä. Kehälinjan tavoitetoteutumisvuosi on 2020.

– Teemme ensin jossain vaiheessa pienimuotoisen kokeilun, mutta haluamme lopulta, että kymmenkunta robottibussia kulkee Kupittaalla jonain päivänä, Sirpa Korte linjaa.

Korte kävi taannoin Åbo Akademissa kuulemassa, mitä mieltä opiskelijanuoret ovat robottibussista. Joukosta nousi muun muassa esiin huoli kuljettajien työpaikkojen vähenemisestä.

– Sitä huolta ei ole, päinvastoin. Meillä on pian kuljettajapula, kun todella paljon kuljettajia lähtee eläkkeelle, Korte toppuuttelee.

Aamulehti kertoi viime viikolla, että ihmiset eivät Tampereella pelänneet astua kuskittoman bussiin kyytiin, mutta taas ammattikorkeakoulu Metropolian tekemän tutkimuksen mukaan Vantaan Asuntomessuilla robottibussi herätti pelkoa.

Korte ymmärtää monenlaiset ajatukset ja kysymykset, jotka kuskiton bussi tuo mieleen. Hän pohtiikin opiskelijoiden olevan potentiaalisin kokeiluryhmä robottibussille.

– Hankkeessa ei ole kyse siitä, että haluamme ensimmäisenä Suomessa robottibussin vakituiseen liikenteeseen vaan meillä on ihan oikea tarve sille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää