Tänään on lehdistönvapauden päivä – näin rajusti lehdet kirjoittivat Suomessa vuonna 1917

Jari Pietiläinen

Tänään vietetään Maailman lehdistönvapauden päivää, jolla kunnioitetaan lehdistönvapauden vuoksi tehtyjä uhrauksia ja jolla muistutetaan maailman hallituksia heidän velvollisuudestaan kunnioittaa ja ylläpitää sananvapautta.

Sata vuotta sitten Suomessa oli vallalla varsin ankara sotasensuuri, jota varten entinen Helsingin sotilasvirasto tarkasti uudet sanomalehdet ja kirjat. Sanomalehtien oli etukäteen lähetettävä virastolle sotaa koskevat kirjoituksensa ja niitä uhattiin sakoilla ja lakkauttamisrangaistuksilla.

Vuonna 1917 kaatui Venäjän keisarivalta ja samalla myös tsaarin ote lehdistöstä kirposi. Suomessa etenkin sosialistit ja porvarit olivat vastakkain lähes kaikista asioista. Tilanne kärjistyi vuoden 1917 mittaan – ja puhkesi veriseksi sisällissodaksi tammikuussa 1918.

Suomen yläluokka on syyllistynyt petturuuteen isänmaata kohtaan."

Sosialidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja Työmies teki 27. joulukuuta 1917 selkoa "porvarien maanpetos- ja rikoshistoriasta" varsin tiukoin sanakääntein.

– Kansamme menneisyyden historiasta jo saatamme lukea Suomen yläluokan petturuudesta isänmaata kohtaan. Milloin heidän pappinsa ja milloin sotapäällikönsä owat tehneet vieraan vallan keralla kauppoja Suomenmaan luovuttamisesta ja kansan riistämisestä. Ja useimmassa tapauksessa noihin isänmaanpetoksiin on johtanut alhainen omanvoitonpyyntö ja ahneus, Työmies korosti.

Päätöksiä tehdessä ei Työmiehen mukaan oltu otettu huomioon kansan tahtoa ja tarpeita.

– Päinwastoin kansa on saanut olla mykkänä lahtikarjana herrojen ilkeissä valtiovehkeissä, joita palkatut historialliset kirjailijat ovat myöhemmin yritelleet kiiltovärillä töherrellä ja sensuurin läpinäkymättömän vaipan alle kätkeä.

Suomettarelaiset möivät kansan etuoikeudet Venäjän hirmuhallitukselle."

Työmiehen mukaan nykyisenä kansan valveutumisen aikana tuo maankavalluspolitiikka on ollut porvarillistuneen yläluokan sydämenasia.

– Muistakaamme surullisia Bobrikoff-vainajan aikoja.Suomettarelainen puolueryhmä julkeasti möi Suomen kansan perusoikeuksia Venäjän imperialismia edustamalle ja kansojen luonnollisia oikeuksia polkewalle Venäjän hirmuhallitukselle, ja mikä oli kauppahinta? Se oli Venäjän hallituksen tuolle puoluekoplalle myötämä valtuus Suomen virkapaikkoihin, Työmies-lehti tykitti.

Näitä tuo Suomen kansan oikeuksilla huijannut kopla tarvitsi Työmiehen mielestä edistämään ja tukemaan puolueeseensa kuuluvien taloudellisia etuoikeuksia sekä kukistamaan muiden taloudellisten ryhmien vaikutusvaltaa.

Sdp:n kannattajat pitivät porvarihallituksen aikaa hirveänä ja verisenä.

– Kun nyt tuon koplan johtajat vuodattavat läpikuultavan valheellisia surunkyyneliä muutaman lahtarikaartilaiseksi värväämänsä kuoleman johdosta, niin on paikallaan johdattaa mieliin heidän itsensä tuolloin suorittamat tihutyöt. Vastoin maan lakeja ja Venäjän santarmien keralla tuo kopla kidutti satoja kansalaisia vankikomeroissa ja maanpaossa.

Lehti muistutti, että monet noihin paikkoihin joutuneista joko heittivät henkensä tai ainakin sairastuivat loppuiäkseen.

Työmiespoloiset ovat ryöstöillään vahingoittaneet omaa asiaansa."

– Entäs sitten tuon koplan komentamien poliisien tihutyöt? Milloin ratsuilla, milloin sapeleilla maahan lyötiin heikkoja vaimoja ja lapsia, jotka miestensä ja vanhempiensa keralla oliwat saapuneet julkilausumaan mielipiteensä tuon rikoksellisen huijarikoplan kansallisista ilkitöistä, Työmies-lehti paheksui vuonna 1917.

Suomalaisen puolueen pää-äänenkannattaja Uusi Suometar kertoi 23. joulukuuta 1917 oman näkemyksensä muun muassa Turussa sattuneisiin kauppaliikkeiden ryöstöihin.

– Minkälaisin mielin Auran kaupungissa odotetaan nyt joulua? Kaikki myymäläin ikkunat on säretty, myymälät nurin möyritty.

– Voi, kuinka pahoin ovat eksyneet työmiespoloiset – jos he mitään "työmiehiä» voivat ollakaan sellaiset hulikaanit – ryöstöillään ja hirmutöinään itseänsä ja omaa asiaansa vahingoittaneet!

Uuden Suomettaren mukaan kaikkituolloisten päivien monet ryövärit ja rosvot tietävät, että joulu, juhlien kuningas, lähestyy nyt Suomen koteja, tuodakseen sinne pyhäisen rauhan.

– Kodeissa valmistellaan vierasta vastaanottamaan, mutta tunnottomat ihmisjulmurit hyökkäävät häiritsemään valmisteluja, särkevät, murtavat, varastavat, murhaavat. Eivätkä he edes voi puolustaa tihutöitänsä ranskalaisilla sanoilla:

Pakko saa miehen pahuuteen, nälkä suden raateleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut