Antti Häkkänen onkin jo ikämies hallituksessa – Muistatko nämä alle 30-vuotiaat ministerit?

Uskoisitko: tässä on Suomen historian nuorin ministeri. Ulf Sundqvist (sd.) aloitti aikoinaan ministerinä juuri täytettyään 27 vuotta. Wikipedia / Soppakanuuna

Jari Pietiläinen

Kokoomuksen oikeusministeriehdokkaana tänään julkisuuteennoussutkansanedustaja Antti Häkkänen, 32, ei nuoresta iästään huolimatta ole suinkaan tavaton tapaus suomalaisten ministereiden sarjassa.

Maamme 590 ministeristä kaikkiaan neljä on aikanaan saanut ministeriön johdettavakseen alle 30-vuotiaana.

Ensimmäinen heistä oli Olli J. Uoti (1930–1967), joka oli TPSL:n kansanedustaja vuodesta 1962 lähtien. Tätä aiemmin Uoti kuitenkin nimitettiin jo syyskuussa 1957 V.J. Sukselaisen(kesk.) I hallituksen toiseksi sosiaaliministeriksi vain 27-vuotiaana.

Suomen nuorin ministeri oli edellispäivänä täyttänyt 27 vuotta."

Kovin kauan Uoti ei ehtinyt ministerinpestistä nauttia, sillä marraskuun lopussa 1957 Sukselaisen hallitus hajosi.Seuraajaksi tuli Rainer von Fieandtin virkamieshallitus, mutta tässä hallituksessa Uoti ei enää ollut mukana.

Vaikka Uoti onkin Suomen ensimmäinen alle 30-vuotias ministeri, myös koko hänen elämänsä jäi lyhyeksi: Uoti kuoli toukokuussa 1967 vain 37-vuotiaana.

Toinen alle 30-vuotias ministeri Suomeen saatiin helmikuussa 1972, jolloin SDP:n Ulf Sundqvist nimitettiin Rafael Paasion (sd.) opetusministeriksi. Sundqvist oli täyttänyt juuri edellisenä päivänä 27 vuotta.

Vaikka hallitus hajosi, Sundqvistin ura jatkui opetusministerinä myös seuraavassa, Kalevi Sorsan (sd.) I hallituksessa aina vuoteen 1975 saakka.

Opetusministereiksi on nimitetty Suomessa nuoria miehiä."

Opetusministereiksi on nimitetty Suomessa nuoria miehiä, sillä tämän viran sai marraskuussa 1975 Keskustapuolueen 27-vuotias Paavo Väyrynen Väyrynen jatkoi opetusministerinä vajaan vuoden, aina syyskuuhun 1976 saakka.

Sittemmin Väyrynen on saanut ministeriydestä nauttia, sillä Suomen ministerilistalla hän on peräti toisella sijalla: hänellä on ministerivuorokausia kolme päivää vaille 6000.

Nuori opetusministeri oli myös helmikuussa 1994 tähän virkaan nimitetty Olli-Pekka Heinonen (kok.), joka oli tuolloin 29-vuotias. Hän toimi opetusministerinä reilun vuoden, huhtikuuhun 1995 saakka.

Lue tästä, millainen mies on Suomen hallituksen tuleva kuopus, kokoomuksen Antti Häkkänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut