Turkulainen Dan Portnoj on Suomen viimeisiä juutalaisia vaatekauppiaita

Turkulainen Dan Portnoj on Suomen viimeisiä juutalaisia vaatekauppiaita. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Juutalaiset vaatekauppiaat ovat käyneet Suomessa vähiin, mutta Turusta sellainen harvinaisuus vielä löytyy. Hän on 77 vuoden ikään ennättänyt Dan Portnoj, joka jatkaa vaatteiden myyntiä poikansa Deifin ja tämän vaimon Tiinan kanssa.

Toinen poika Dean jättäytyi pois vuosi sitten, koska kuvaa syksyllä ilmestyvää koko illan elokuvaa.

Perhe pyörittää Turussa Sankar Tehtaanmyymälää ja Muotitalo Marilyniä, joka toimii Turussa ja Raumalla.

Aiemmin vaatteiden myynti oli Turussa kuten muuallakin Suomessa yleisesti juutalaisten alaa. Tämä johtui siitä, että 1900-luvun alussa käytettyjen vaatteiden kauppa oli yksi harvoja elinkeinoja, joita juutalaiset saivat harjoittaa.

– Saattaa olla, että meidän suvun jälkeen juutalainen vaatetuskauppa loppuu kokonaan, Dan Portnoj sanoo.

Dan Portnoj on ollut tekemissä vaatekaupan kanssa koko ikänsä. Hänen isoisänsä pyöritti Aninkaisten vaatetustehdasta, mutta yritys loppui isoisän kuolemaan vuonna 1946. Dan oli silloin kuusivuotias.

Koska isä oli alkoholisoitunut muusikko, isoäiti joutui elättämään kolme lasta kovalla työllä. Hän pystytti joka aamu Puutorille kojunsa ja myi vaatteita. Dan oli toisinaan isoäidin apuna koulunkäynnin lomassa.

Vuonna 1961 nuori Portnoj pääsi varastoapulaiseksi Kesto-Puku-nimiseen juutalaiseen vaatetustehtaaseen, jossa hän yleni nopeasti tuotepäälliköksi ja lopulta johtoryhmän jäseneksi.

Noina aikoina sattui tapaus, joka vaivaa Portnoj’ta yhä.

– Vuonna 1972 minulle tarjottiin johtajan paikkaa toisessa juutalaisessa tehtaassa Milgo Oy:ssä. Paperit oli jo tehty ja minulle oli luvattu kolmasosa osakkeista. Seuraavana päivänä Milgon johtaja tuli Kesto-Pukuun ja neuvotteli tunteja Kesto-Puvun pääjohtajan kanssa. Sen jälkeen minulle ilmoitettiin, että en pääsekään Milgoon. Tämä johtui siitä, että Kesto-Puvun pääjohtaja oli erittäin vaikutusvaltainen henkilö Turun juutalaisessa seurakunnassa ja hän sai jo valmiiksi tehdyt paperit mitätöityä.

– Vielä 1970-luvun alussa oli selvä jako rikkaisiin ja köyhiin juutalaisiin, ja minä oli köyhästä perheestä. Milgon ja Kesto-Puvun johtajat olivat juutalaisen seurakunnan johtohahmoja. Minulta vietiin tilaisuus rikastua.

Nuori ja pelokas poika ei uskaltanut viedä asiaa oikeuteen, vaikka nimet olivat paperissa.

Portnoj jäi pitkin hampain töihin Kesto-Pukuun mutta alkoi suunnitella omaa yritystä. Vuonna 1976 hän perustikin Leif Jansenin kanssa naisten takkien varastomyymälän.

– Nimeksi tuli JP-vaate, kun ei muutakaan keksitty. Vähittäiskauppa-alan koulutuksen sain Kesto-Puvun pääomistajien Mag-nimisessä miesten pukimossa.

Ensimmäinen myymälä toimi 15 neliömetrin tilassa vanhassa hotellihuoneessa. Parhaimmillaan yrityksellä oli viisi myymälää, mutta nyt määrä on vakiintunut kolmeen.

Vaateala koki Suomessa valtavan mullistuksen, kun vaatetehtaat siirtyivät halvempiin maihin ja ulkomaiset ketjut rynnistivät Suomeen.

Mullistuksista huolimatta pienikin toimija voi pärjätä alalla. Dan Portnoj’n mukaan tärkeää on oikea hinta–laatu-suhde, laaja valikoima, uskolliset kanta-asiakkaat ja henkilökohtainen palvelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut