Turkulaisnainen osaa pihistellä – 530 euron kuukausituloista jää 300 euroa säästöön

Ruoka on asumisen ohella suurin pakollinen rahanmenon kohde. Bloggari-Lotta on onnistunut nipistämään ruokamenonsa tosi pieniksi. Kuvituskuva. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turkulaisnainen osaa elää säästäväisesti. Nimimerkillä Laura esiintyvä kolmekymppinen nainen pitää elämäntavastaan Pienituloisen pihistelyä -blogia.

Ja pihistelystä on tosiaankin kyse. Esimerkiksi maaliskuussa Laura kulutti 233 euroa rahaa. Summaan sisältyy siis kaikki mahdollinen asumiskulut ja ruoka mukaan lukien.

Miten näin pienellä eläminen on ylipäänsä mahdollista?

–Pakolliset kiinteät menot ovat minulla hyvin pienet, lähinnä vain velattoman omistusasunnon vastike ja ruoka. Niihin kuluu yhteensä noin 200 euroa kuukaudessa. Vapaaehtoiset menot taas on minulla välillä todella pienet, kun en halua kuluttaa oikein mihinkään ylimääräiseen, Laura kertoo.

Blogisti kertoo käyttäneensä maaliskuussa ruokakauppaan 55 euroa. Ravintoloihin meni vajaa 40 euroa. Bussi nielaisi reilun kympin. Näiden lisäksi kuluja tuli vain asunnon vastikkeesta ja nettiliittymästä.

Laura muistuttaa pienten menojen johtuvan osin onnekkuudesta. Kun on terve, ei pakollisia menoja synny sairauskuluista. Sinkkuna taas jo asumismenot nousisivat pakostikin.

Lauralla ei myöskään ole ruokavaliorajoitteita, jotka aiheuttaisivat lisäystä ruokamenoihin. Muuten menot ovatkin sitten oman säästäväisyyden ja elämäntapavalinnan ansiota. Tämä korostuu etenkin ruoassa, joka on asumisen ohella se toinen suuri kuluerä.

–Ostamme puolisoni kanssa paljon edullisia raaka-aineita, emmekä heitä ruokaa roskiin. Teemme myös paljon ruokaa itse - esimerkiksi lähes kaiken leivän, mitä syömme.

Laura kertoo olleensa aina luonteeltaan säästeliäs. Lukioikäisenä hän säästi kaikki kesätyöansionsa. Opiskeluaikana taas tuli elettyä monta vuotta pienellä opintotuella.

On pakko kuitenkin kysyä, tuntuko Laurasta joskus siltä, että hän jää joidenkin nautintojen ulkopuolelle?

–En koe jääväni mistään paitsi, vaikka olen pienituloinen. Tuntuu hyvältä olla kuluttamatta rahaa turhuuksiin. Yhtenä elämäntapani suurena motivaattorina on se, että en kuluttaisi kovin paljon luonnonvaroja, hän vastaa.

Laura muistuttaa myös, että hän on onnistunut pienten menojensa ansiosta hankkimaan itselleen taloudellista turvaa.

–Kun on aina rahaa säästössä, voi toisinaan ostaa jotain kallistakin. Saan elämääni paljon iloa ja merkitystä muun muassa luonnosta, enkä koe suurta tarvetta ostella asioita.

Hän uskoo myös elämäntapavalintansa pysyvyyteen.

–Eihän sitä tietysti ikinä tiedä, mitä elämässä tulee eteen ja miten oma suhtautuminen asioihin muuttuu. Ainakaan suunnitelmissa ja haaveissa ei ole mikään elämäntyylin upgreidaus.

Lauran blogi löytyy osoitteesta mihinrahakuluu.blogspot.fi/

Jo 440 000 suomalaista elää minimibudjetilla

THL on viime syksynä julkaistussa raportissaan määritellyt kohtuullisen kulutuksen minimibudjetin. Suurimmat pakolliset kulut aiheutuvat asumisesta ja ruokamenoista.

Minimibudjettiköyhyysraja on yksin vuokralla asuvalla 1077–1234 euroa kuukaudessa asuinpaikasta riippuen ja 837 euroa omistusasunnossa asuvalla.

Raportin mukaan Suomessa on 440 000 ihmistä, joiden tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen eli heidän tulonsa alittavat minimibudjetin.

Noin 12 prosenttia eli 660 000 suomalaista elää puolestaan suhteellisessa köyhyydessä eli heidän tulonsa alittavat EU:n suhteellisen köyhyysrajan.

Tulojen jääminen alle minimibudjetin on yleisintä yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, opiskelijoilla ja työttömillä.

Kommentoi

Palvelut