”Miehet ovat sikoja, akkoja pyörii muutenkin joka paikassa” – unisex-vessat eivät innosta turkulaisia

LUKIJARAATI Miesten vessakäyttäytyminen inhottaa naisia. Naiset ovatkin miehiä jyrkempiä suhtautumisessaan unisex-vessoihin.

Tässäkö on realistinen kuva unisex-vessoista? Arkisto/Henriikka Eloluoto

Tomi Kangasniemi

Pitäisikö kaikkien yleisten vessojen olla unisex-vessoja? Turkulaisen lukijoiden mielestä ei. Vain 15 prosenttia kannattaa ajatusta.

– En halua miehiä samaan vessaan. Miehet ovat sikoja wc:ssä, kommentoi yksi raatilainen.

Miehille unisex-vessat olisivat huomattavasti naisia mieluisampia. Niitä kannattaa 22 prosenttia miesvastaajista, kun naisilla sama luku on 11. Kaikki miehet eivät tosin halua naisia samaan vessaan miesten kanssa.

– Akkoja pyörii joka paikassa jo muutenkin. Pitääkö niiden vielä samaan vessaankin päästä miesten sekaan, kysyy raatilainen.

– En halua virtsata urinaariin samaan aikaan, kun naiset meikkaavat peilin edessä. Naiset hoitavat ulkonäköjään vessassa ja vievät käsienpesutilaa, kritisoi toinen.

Yleisin syy antipatiaan unisex-vessoja kohtaan tuntuu olevan miesten naisista poikkeava vessakäyttäytyminen. Vastaajien mielestä miehet roiskivat, eivät pese käsiään ja sotkevat muutenkin paikkoja.

– Hygieniasyistä en haluaisi naisena mennä sellaiseen vessaan jossa muutaman oluen juonut mies on käynyt tyhjentämässä rakkoaan. Ei pisuaareja ole turhaan keksitty.

Naisia arveluttavat myös turvallisuuskysymykset.

– Kyllä pikkutyttöjen on helpompi käydä asioillaan ilman poikaporukoita. Aivan varmasti järjestyshäiriöt lisääntyisivät yötä kohti.

– Hansa Foodcourtin vessa on välillä jopa pelottava. Sinne kun menet yksin ja paikalla onkin iso miesporukka.

Myös intimiteettisuoja voi vastaajien mukaan kärsiä.

– Erityisenä ongelmana ovat eriöt, joissa on myös pisuaareja, sillä miehen sukupuolielin saattaa näkyä.

– Kannatan tasaarvoa, mutta pieni häveliäisyys on vaan hyvästä. Ripuli ei ole kivaa edes itselle. Puhumattakaan silloin kun on miesseuraa.

Unisex-vessoihin positiivisesti suhtautuvilla ei tämän kaltaisia pelkoja ole. Vessojen yhdistämisen kannalla olevat raatilaiset muistuttavat, että sukupuolierottelua on ihan turha tehdä ja esimerkiksi Tukholman linja-autoasemalla on iso, hyvin toimiva unisex-vessa.

– Aivan sama, ketä siellä vessassa käy, kunhan on kopilliset pöntöt ja ainakin sermillinen pisuaarialue. Kädet voi pestä ja peilailla sitten kaikki yhdessä – oltiin sitten naisia, miehiä tai muunsukupuolisia, raatilainen kommentoi.

Moni perustelee unisex-vessojen tarvetta myös sillä, että nyt naisten vessoihin on usein pitkät jonot ja miesten vessat seisovat tyhjillään.

– Turha jonottaa yhden sukupuolen vessaan, jos toinen on vapaa. Peilit ja käsienpesupaikat olisi oltava vessojen ulkopuolella hygienian ja itsensä peilaamisen vuoksi.

Yksi raatilainen muistuttaa myös, että unisex-vessat tuovat turvallisuuden tunnetta trans- ja muunsukupuolisille henkilöille.

– Heidän ei tarvitsisi pelätä jonkun käyttäytyvän aggressiivisesti heitä kohtaan, jos he käyttävät sukupuoli-identiteettinsä mukaista vessaa.

Lukijraadin unisex-vessa-kysymykseen vastasi 397 henkilöä. Tutkimuksen toteutti Tietoykkönen.

Maksullisuus ratkaisuna siisteysongelmaan?

Moni lukijaraatilainen vastustaa unisex-vessoja siisteyssyistä. Tähän yksi lukijaraatilaisista tarjoaa kuitenkin harkinnan arvoisen ratkaisun.

– Wc-tiloja on liian vähän. Miksi ei Turussa ole sellaista ihmistä tai yrittäjää, joka rahastaa ja pesee tilaa sitä mukaa, kun asiakas käy. Olisi aina siistiä meininkiä. Maailmalla on niin.

Vastaaja ehdottaa, että wc-lipusta voisi ottaa 50 sentin hinnan. Jos samassa rakennuksessa on esimerkiksi kahvila, hinnan voi hyvittää kahvia ostettaessa.

Kommentoi

Palvelut