Toistuuko Turussa vuosi 1976? – Tutkija: "Se olisi suorastaan poliittinen maanjäristys"

Ensi sunnuntain kuntavaaleista voi tulla kahdellakin tapaa historialliset.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, valtiotieteiden tohtori Markku Jokisipilä sanoo, että erityisen kiinnostavaa on seurata, kuinka vihreiden käy.

– Vihreillä on nyt historiallinen tilaisuus murtautua suurissa kaupungeissa isojen puolueiden kategoriaan, Jokisipilä sanoo.

Pienissä maakuntakaupungeissa vihreät voivat vahvistaa asemaansa ja pikku kunnissa saada ensimmäisiä valtuutettuja.

Turun sanomien ja Salon seudun sanomien teettämän kyselyn mukaan vihreät voisivat nousta Turun toiseksi suurimmaksi puolueeksi 22,1 prosentin kannatuksella.

– Jos se toteutuisi, se olisi Turussa suorastaan poliittinen maanjäristys, koska kokoomus–demari-akseli on hoitanut täällä hommat niin pitkään.

Jokisipilä huomauttaa, että viimeksi kahden kärjessä oli jokin muu puolue vuoden 1976 kuntavaaleissa, kun SKDL nousi Turun toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Tutkija muistuttaa kuitenkin, että vihreiden kannatuksen ennustaminen on vaikeaa, koska puolue ei aina ole onnistunut saamaan omia äänestäjiään liikkeelle.

Vihreiden nousua selittää Jokisipilän mukaan puolueen puheenjohtaja.

– Ville Niinistö on vienyt vihreitä johdonmukaisesti yleispuolueen suuntaan. Puoluekannatusmittauksissa on käyty parhaimmillaan 15 prosentissa. Niinistön johdolla vihreät ovat onnistuneet laajentamaan omaa elintilaa. He ovat onnistuneet puhuttelemaan liikkuvien äänestäjien ryhmää keskikentällä.

Toiseksi vaalit voivat jäädä historiaan sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi.

–Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, valtuustolta lähtee valtuustokauden puolessavälissä pois rahassa mitattuna noin puolet resursseista ja vallasta. Tällaista tehtäväkentän muutosta ei ole tapahtunut aikaisemmin meidän edustuksellisen demokratian historiassa, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä arvioi, että toteutumassa oleva uudistus näkyy kuntavaaleissa. Hänen mielestään vaalit ovat olleet vuoden 2012 vaaleja vaisummat.

–Tunnelma on ollut antiklimaattinen. Minun tuntumani on se, että puolueiden kampanjabudjetit ovat pienempiä, koska puolueet säästävät rahaa 2018 tammikuun maakuntavaltuustovaaleihin.

Tutkija uskoo, että sote- ja maakuntauudistus vaikutti myös ehdokasasetteluun.

–Meillä on valtakunnan tason poliitikkoja, jotka eivät ole asettuneet ehdolle kuntavaaleissa. Tulkitsen sen niin, että osa poliitikoista haluaa säästää paukkunsa maakuntavaltuustovaaleihin.

Tutkija seuraa mielenkiinnolla myös perussuomalaisia, jotka käyvät ensimmäistä kertaa vaaliuurnilla hallituspuolueena.

–Politiikantutkimuksen perinteinen viisaus sanoo, että hallitusvastuu on populistipuolueen kannatukselle myrkkyä.

–Jos perussuomalaiset onnistuvat uusimaan vuoden 2012 kuntavaalituloksen, puoluejohto on varmaan aika tyytyväinen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut