Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Turun ylioppilasteatterin näytelmä on pohjanoteeraus

Viime vuosikymmenien aikana on kaikenlainen rivous ja moraalin rappio niin TV:n ohjelmatarjonnassa kuin myös esittävän teatterin palkeilla saanut enenevästi jalansijaa. Punastumatta saatetaan katsella sellaista elämänmenoa, joka aikaisemmin olisi tuntunut vähintäänkin hävettävältä. Kun nyt seksin alue on jo ilmeisesti tällä saralla loppuun kaluttu, täytyy keksiä uusia kohteita. Nyt käydään Raamatun ja elämän pyhimpien arvojen kimppuun. Ja mitä iljettävimmällä tavalla.

Oli silmät pudota päästä, kun kaupunkilehti Turkulaisessa oli kuva eräästä Turun ylioppilasteatterin valmistamasta esityksestä nimeltä Messias. Ensisilmäyksellä tuli mieleen, että kyseessä olivat bakkanaalit, pakanajumala Bacchuksen hurjat juomingit. Mutta tämä olisi vielä ollut jopa ”kesyä”, jotenkin vanhaan jumalatarustoon liittyvää kertomusta. Tässä esityksessä Messias on Jeesus, joka on muunnettu lesboksi ja vihkii kaksi opetuslastaan (homoja) avioliittoon. Voiko enää suurempaa pyhäinhäväistystä keksiä?

Päätoimittaja Janne Koivisto sanoo arvostelussaan tästä näytelmästä, että ”näytelmä seuraa melko tarkasti Uuden testamentin kertomusta, mutta joissakin kohdin siitä poiketaan”. Siis tässä homo-opetuslasten vihkimisessä!

Ohjaaja Jenni Korpela kertoo, että esityksen ei ole tarkoitus loukata. Jos näytelmä kuitenkin loukkaa, ohjaaja kehottaa pohtimaan, mikä näitä tunteita tarkalleen ottaen herättää. ”Mitkä pyhän rajat on ylitetty ja miksi niitä ei saisi ylittää? Tässä tulemme sen kysymyksen äärelle, mikä on kenellekin pyhää.”

Voi pyhä yksinkertaisuus! Ei kyllä enää tiedä, itkeäkö vai nauraa. Tänä päivänä itse asiassa normaalit heterot alkavatkin olla jotenkin ahdasmielisiä ja suvaitsemattomia. Heidän vanhanaikaisista mielipiteistään ei tarvitse välittää. Uusi uljas sukupolvi välittää uudenlaista moraalia, jossa pyhyyden saa itse määrittää. Näin käy, kun ei edes ymmärretä, mitä sanalla pyhyys tarkoitetaan.

Saa sitten vain nähdä, miten tämän monenkirjavan uuspyhyyden kanssa pärjätään.

Tuula Okkola Turku