Mummolaakso kerää lesbo- ja biseksuaalien naisten historiaa – "pioneeriaikojen" muistot vaarassa hävitä

Mummolaakson muistelujen vuosi näkyy myös HelsinkiPride-viikolla, jolloin tutustutaan 1960-1980 -lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti, kerrotaan vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry:stä. Tiedot 1960-1970-lukujen ”pioneeriajan” naisten elämästä ovat jo vaarassa hävitä.

Mummolaakson kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista ajoista aina 2000-luvulle. Kisa on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta. Teemavuoden vetäjän Virva Hepolammen mukaan lesbinen historia tarvitsee myös arkisen ulottuvuuden.

– Kertomuksia siitä, miten naiset ovat löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta, Hepolampi selventää.

Muistitietotutkija Riikka Taavetin mukaan kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita.

– Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä, Taavetti kertoo.

Kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti ja paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut