Sotaveteraanien järjestöt lakkautetaan vuonna 2020 – KS: "Syöksykierre on alkanut"

Sotaveteraanien järjestöt nykyisessä muodossaan lakkaavat olemasta vuoteen 2020 mennessä. – Kuvassa Olavi Paavolainen siellä jossakin vuonna 1942. SA-kuva

Jari Pietiläinen

Suomen sotaveteraanijärjestöjen tie nykyisessä muodossaan on tullut tiensä päähän. Veteraanijärjestöjen siirtymävaihe kohti perinnejärjestöjä on jo nyt täydessä vauhdissa. Asiasta kertoo Kainuun Sanomat

Veteraanijärjestöjen Kainuun yhdysmies Juhani Mantsinen kertoo, että perinnejärjestöihin siirtymisen on tarkoitus tapahtua kolmen vuoden kuluttua eli vuonna 2020. Tuolloin Suomeen on rakennettu yhteensä 59 veteraanien perinneyhdistystä.

– Eri veteraanijärjestöjen kyky istua saman pöydän ääreen neuvottelemaan on Kainuussa paljon parempi kuin monin paikoin Etelä-Suomessa, Mantsinen arvioi.

Suomen Sotaveteraaniliiton mukaanmaassamme oli vuonna 2016 vielä noin 22 000 veteraania, joiden keski-ikä on kivunnut jo miltei 92 vuoteen. Vuoteen 2020 ja täten perinnejärjestöihin siirtymiseen mennessä veteraaneja arvioidaan olevan enää 6500 ja vuoden 2025 loppuun mennessä noin 1200.

Liitto on aiemmin arvioinut, että viimeinen suomalainen sotaveteraani kuolee vuonna 2031. Nuorin suuressa mittakaavassa sotiin osallistunut ikäluokka on syntynyt vuonna 1926.

– Vastuu sotaveteraanien perinteiden vaalimisesta on siirtymässä muiden käsiin. Veteraanien määrässä on luvassa valtava syöksykierre, Mantsinen toteaa.

Kuuntele alta tunnetuin suomalainen veteraanilaulu: Veteraanin iltahuuto.