Yrityksillä nyt luottoa tulevaan – Vientiä ja yritysostoa miettii entistä useampi

Anu Vertanen

Yli 40 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä aloittaa uutta liiketoimintaa, selviää kauppakamarien pk-hallitusbarometristä. Aiempaa useampi eli neljännes suunnittelee yritysostoja toimintansa laajentamiseksi. Kaksi vuotta sitten yritysostoja mietti joka viides. Neljännes on myös aloittamassa tai laajentamassa vientiä. Tämäkin luku on kasvanut, sillä se oli 23 prosenttia vuonna 2015.

– On myönteistä, että pk-yrityksillä on rohkeutta investoida, vaikka maailmantaloudessa on epävarmuutta. Suomen talouden kääntyminen kasvuun näyttää merkitsevän myös pk-sektorilla investointi- ja kasvuhaluja, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa sanoo Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Keskuskauppakamarin mukaan haasteeksi voi kuitenkin muodostua yrityksen hallituksen riittävä osaaminen. Vain 32 prosenttia kyselyn vastaajista katsoo, että hallituksessa on nykyisellään riittävä osaaminen esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen kannalta. Moni yritys kertoo hallitukseen haettavan kansainvälistymisen osaajaa.

– Aihetta huoleen on, sillä lisäksi vain 16 prosenttia pitää hallituksen jäsenistön vaihtuvuutta riittävänä. Viesti on selkeä: yrityksissä on kiinnitettävä enemmän huomiota hallituksen kokoonpanon kehittämiseen ja johdon seuraajasuunnitteluun. Ylipäätään hallitusten pitäisi panostaa nykyistä enemmän strategia- ja tulevaisuustyöhön, sillä vain runsaat puolet vastaajista antaa siitä hyvän arvosanan, Linnainmaa summaa.

Kauppakamarien pk-hallitusbarometriin vastasi lähes 1 200 yritystä. Kysely tehdään kahden vuoden välein.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut