Speden muhkea elämäkerta julki vihdoinkin – "Kirjassa mukana valtava määrä uutta aineistoa"

Elokuvaohjaaja ja Suomen kansan naurattaja Spede Pasanen saa täysimittaisen elämäkerran, joka ilmestyy syyskuussa. Kuvakaappaus YouTubesta

Jari Pietiläinen

Elokuvaohjaaja ja kaikkien suomalaisten tuntema viihdemies Pertti "Spede" Pasanen (1930–2001) saa syksyllä vihdoin täysimittaisen elämäkertansa, kun Tuomas Marjamäen, 37, kirjoittama Spede, nimittäin -teos julkaistaan.

Kyseessä on ensimmäinen näin kattava kirja Spedestä, joka on jäänyt elämään elokuviensa ja ristiriitaisen persoonansa kautta.

– Kirjassa on mukana monia sellaisia henkilöitä, joita ei Spedeen liittyen ole koskaan haastateltu. Kirjassa käydään tarkasti läpi viihdemiehen elämän ja teot syntymästä viimeiseen golflyöntiin saakka, kertoo Marjamäki Apu-lehdessä.

Elämäkerta sai alkunsa Speden vanhoista kouluaineista."

Spede menehtyi sairaskohtaukseen, jonka hän sai syyskuussa 2001 pelatessaan golfia Kirkkonummen Sarfvikissa.

Kirjan työstäminen sai alkunsa oikeastaan heti Pertti Pasasen kuoleman jälkeen, kun hänen sisarensaVirpi Torri esitteli Marjamäelle Speden kouluainevihkoja ja muita jäljelle jääneitä kirjoituksia. Pari vuotta sitten Tuomas Marjamäki ryhtyi kokoamaan tekstejä kansien väliin – ja pian olikin jo käsillä kokonaisen elämäkerran kirjoitustyö.

Kirja ilmestyy ensi syyskuussa Docendon kustantamana. Laajuutta teoksella on kolmisensataa sivua.

– Itse olen erittäin innostunut siitä, että Spedestä julkaistaan nyt näin tärkeä elämäkerta. Muut ovat varmasti kirjoittaneet aikaisemmin jotain Spedestä, mutta kyllä tästä tulee ehdottomasti kattavin Spede-teos koko Suomessa, iloitsee Docendon kustantaja Harri Simola

Kirja paikkaa viihdemaailmassa kohtuullisen kokoisen aukon."

Simolan mukaan Spede ja hänen elämäntyönsä ovat edelleen ajankohtaista luettavaa.

– Nyt asialla on ammattitaitoinen kirjoittaja, ja kirja paikkaa suomalaisessa viihdemaailmassa kohtuullisen kokoisen aukon, Simola lupailee.

Tuomas Marjamäki on tunnettu ja tunnustettu journalisti, joka on kirjoittanut tietokirjat Uuno Turhapurosta, stuntmiehistä ja suomalaisista komediantekijöistä. Hänen käsialaansa on myös näyttelijäSimo Salmisen elämäkerta sekäviihderyhmä Kummelin tarina.

Leipätyökseen Marjamäki toimii Apu-lehden toimituspäällikkönä.

Katso alta mielenkiintoinen dokumentti, jossa ääneen pääsevät muun muassa Speden henkilökohtaisesti tunteneet suomalaiset.